دفتر انرژی، صنعت و معدن این مرکز در اظهارنظر کارشناسی درباره «طرح ملی توسعه هوش مصنوعی» با بیان اینکه کشورها همگام با توسعه سریع فناوریهای هوش مصنوعی، نسبت به اتخاذ سیاستهای متناسب، توجه ویژهای دارند، عنوان کرده است که در کشور ما نیز با تأکید مقام معظم رهبری مبنیبر قرار گرفتن در زمره ۱۰ کشور برتر دنیا، برنامهریزیها برای توسعه، تنظیمگری و کاربست این فناوری سرعت بیشتری به خود گرفته است. ازاینرو، ضروری است زیرساختهای قانونی این حوزه با هدف تعیین و هماهنگسازی ساختارهای حکمرانی و نهادی، تأمین هرچه سریعتر زیرساختهای فنی و عملیاتی مورد نیاز و استفاده از ظرفیتهای نظارتی مجلس شورای اسلامی در مسیر تقویت ضمانت اجرا و نظارت بر اجرا و عملکرد نهادهای متولی شکل گیرد.
براساس این نظر کارشناسی، در طرح ملی هوش مصنوعی به شماره ثبت ۲۴۸، چالشهای اساسی در جریان توسعه هوش مصنوعی ازجمله تسهیل دسترسی به داده، حمایت از کسبوکارهای کوچک و نیروهای متخصص این حوزه و تأمین مالی سریع و ضروری به کمک دولت و بخش خصوصی، تا حدودی مدنظر قرار گرفته و مواد متعددی در قالب ساختارسازی نهادی یا تقویت ساختارهای موجود با هدف نظمبخشی و همافزایی فعالیت دستگاههای اصلی متولی و همچنین اقدامات حمایتی یا تسهیلگرانه مطرح شدهاند. درعینحال، توجه به لایه «بنیادین» در قالب مطالعات راهبردی و طرحهای پیشران هوش مصنوعی بهعنوان اساس استقلال و قدرت فناورانه کشور، از نقاط قوت طرح است.
شایان ذکر است با توجه به چشمانداز کشور در مسیر توسعه و بهکارگیری هوش مصنوعی و ضرورتهای رسیدن به آن، این طرح ماهیت تسهیلگری و پرداخت به الزامات توسعه هوش مصنوعی را دنبال میکند و اقدامات تنظیمگرانه و نهادی نیز در این راستا تدوین شدهاند.
گفتنی است در این طرح رفع چالشهای اساسی در جریان توسعه هوش مصنوعی ازجمله تسهیل دسترسی به داده، حمایت از کسبوکارهای کوچک و نیروهای متخصص این حوزه و تأمین مالی سریع و ضروری به کمک دولت و بخش خصوصی، تا حدودی مدنظر قرار گرفته و مواد متعددی در قالب ساختارسازی نهادی یا تقویت ساختارهای موجود و اقدامات حمایتی یا تسهیلگرانه در راستای پرداخت به این موضوعات مطرح شدهاند.
همچنین این طرح تلاش کرده است از ظرفیتها و نهادهای ایجاد شده توسط قانون جهش تولید دانشبنیان مصوب ۱۴۰۱ در راستای حمایت از کسبوکارهای نوپا و شرکتهای دانشبنیان هوش مصنوعی استفاده کرده و اتصال لازم را با آن برقرار کند.
در طرح مذکور، قرار است سازمان ملی هوش مصنوعی بهعنوان نهاد تسهیلگر و هماهنگکننده، سازوکارهای لازم را بهمنظور تعامل و همافزایی بین متولیان اصلی ازجمله شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایجاد کند.
علاوهبراین، با توجه به تخصصی و متمرکز بودن این سازمان بر موضوع هوش مصنوعی، میتواند محور اصلی پرداخت به توسعه لایه بنیادین هوش مصنوعی قرار گرفته و با بهرهمندی از ظرفیت نهادهای تخصصی ازجمله معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، سایر نهادهای اجرایی و ظرفیتهای کشور را در این رابطه همسو سازد. البته قابل ذکر است که حوزه دفاعی و نظامی دارای ویژگیهای خاص خود هستند و از دامنه شمول قانون مستثنا میشوند. ازاینرو، اولویت اصلی بر ایجاد یک ساختار چابک و مستقل زیرنظر رئیسجمهور و متمرکز بر توسعه هوش مصنوعی با استفاده از ظرفیتهایی است که تاکنون توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد شده و سازمان باید بهلحاظ عملیاتی از اختیارات، منابع کافی و قدرت تعامل با کلیه متولیان و ذینفعان برخوردار باشد.
با توجه به ضرورت هماهنگسازی نهادی، تأمین هرچه سریعتر زیرساختهای فنی و عملیاتی مورد نیاز و استفاده از ظرفیتهای قانونی همچون تقویت ضمانت اجرا و نظارت بر اجرا و عملکرد نهادهای متولی، قانونگذاری در این حوزه لازم است و ازاینرو مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد داده است تا، کلیات طرح مورد تصویب قرار گرفته و در مراحل بعدی جزییات آن اصلاح شود.
اصلاحات کارشناسی مورد نظر در خصوص طرح ملی توسعه هوش مصنوعی را اینجا بخوانید.
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.