×
محمد میرزایی:

تخریب میراث فرهنگی بخشی از استراتژی جنگی اسرائیل است

محمد میرزایی با اشاره به سابقه سیاه اسرائیل در تخریب میراث فرهنگی، تاریخی و تمدنی کشورهای مختلف بر خلاف معاهدات بین‌المللی، گفت: اسرائیل در دهه‌های اخیر بارها و به‌طور سیستماتیک میراث فرهنگی فلسطین، لبنان و سایر کشورهای منطقه را تخریب کرده است و درصورت وقوع جنگ مجدد میان ایران و اسرائیل، نگرانی جدی درباره احتمال حمله به میراث فرهنگی و تاریخی ایران مطرح است.

  • ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۱
  • ایکانا
  • 1014 بازدید
  • ۰
  • تخریب میراث فرهنگی بخشی از استراتژی جنگی اسرائیل است

    به گزارش صبح مجلس؛ محمد میرزایی، نماینده مردم شاهین‌دژ و تکاب و رئیس کمیته میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی؛ با اشاره به سابقه سیاه رژیم صهیونیستی در تخریب میراث فرهنگی، تاریخی و تمدنی منطقه خاورمیانه، عنوان کرد: اسرائیل در دهه‌های اخیر بارها و به‌طور سیستماتیک میراث فرهنگی فلسطین، لبنان و سایر کشورهای منطقه را تخریب کرده است. این اقدامات نه‌تنها با بی‌اعتنایی کامل به قوانین بین‌المللی همراه بوده، بلکه هیچگاه مسئولیت حقوقی یا کیفری واقعی نیز متوجه اسرائیل نشده است و نه یونسکو، نه شورای امنیت و نه هیچ نهاد بین‌المللی دیگری موفق به مهار یا بازخواست عملی این اقدامات نشده‌اند.

    رئیس کمیته میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: اسرائیل از تخریب مساجد و کلیساها گرفته تا موزه‌ها و روستاهای باستانی را در کارنامه خود دارد و همواره مدعی است که این تخریبها “اقدام نظامی مشروع” یا “اشتباه غیرعمدی” بوده‌اند.

    ممنوعیت اقدامات خصمانه به دارایی‌های فرهنگی جهان

    عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ممنوعیت آسیب‌رسانی و تخریب بناهای تاریخی و میراث فرهنگی و تمدنی براساس‌ قوانین بین‌المللی، گفت: تخریب آثار تاریخی و فرهنگی، بر اساس کنوانسیون‌های معتبر بین‌المللی ازجمله کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه برای حمایت از دارایی‌های فرهنگی در هنگام مخاصمات مسلحانه، به صراحت ممنوع شده است. در ماده ۴ این کنوانسیون، تمام طرف‌های درگیر جنگ متعهد می‌شوند که از هرگونه استفاده خصمانه از اماکن فرهنگی خودداری کرده و از تخریب یا آسیب‌رسانی به آن‌ها بپرهیزند.

    سابقه رژیم اشغالگر در خصوص حمله به میراث فرهنگی بسیار خطرناک است

    میرزایی با اشاره به سابقه سیاه رژیم اشغالگر قدس در تخریب ابنیه تاریخی و فرهنگی و میراث فرهنگی و تمدنی در منطقه خاورمیانه، تصریح کرد: درصورت وقوع جنگ مجدد میان ایران و اسرائیل، نگرانی جدی درباره احتمال حمله به میراث فرهنگی و تاریخی ایران مطرح است؛ زیرا همان‌گونه که در فلسطین، لبنان و یمن شاهد بودیم، اهداف فرهنگی نه‌تنها در حاشیه، بلکه گاه در اولویت اهداف نظامی اسرائیل قرار گرفته‌اند. این در حالی است که براساس ماده ۵۵ پروتکل اول الحاقی به کنوانسیون‌های ژنو(۱۹۷۷)، طرفین مخاصمه موظف به محافظت از میراث فرهنگی هستند، اما رفتار سابق اسرائیل نشان داده که در عمل هیچ حرمتی برای تاریخ، فرهنگ و هویت ملت‌ها قائل نیست.

    رئیس کمیته میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه با برشمردن مواردی از میراث فرهنگی فلسطین، لبنان و یمن که در تقابل با رژیم موقت و غاصب صهیونیستی آسیب دیده‌اند؛ ادامه داد: از سال ۱۹۴۸ تاکنون، صدها اثر تاریخی فلسطینی هدف تخریب، غارت یا تغییر کاربری اجباری قرار گرفته‌اند. ده‌ها روستای تاریخی فلسطین با قدمت چندصدساله در سال ۱۹۴۸ و پس از آن به‌طور کامل تخریب شدند. مساجد تاریخی در یافا، حیفا، نابلس، غزه و الخلیل تخریب یا تبدیل به کنیسه، کافه و انبار شده‌اند. به‌عنوان مثال، مسجد جامع العمری در غزه در دسامبر ۲۰۲۳ در جریان بمباران‌های اسرائیل کاملاً نابود شد. یا کلیسای سنت پورفیریوس در غزه (قرن چهارم میلادی) در حملات هوایی اکتبر ۲۰۲۳ آسیب جدی دید و موزه قصر الباشا، حمام السمره و آرشیو مرکزی شهر غزه در سال‌های اخیر نابود شدند.

    نماینده مردم شاهین‌دژ در ادامه به ذکر مواردی از آسیب‌هایی که رژیم اشغالگر صهیونیستی به میراث فرهنگی لبنان وارد کرده، پرداخت و عنوان کرد: در جریان تجاوزات ۱۹۸۲، ۲۰۰۶ و ۲۰۲۴ اسرائیل به لبنان، بسیاری از آثار فرهنگی این کشور از جمله قلعه تاریخی شقیف، قلعه تبنین و بازار تاریخی نبطیه مورد حمله قرار گرفته و آسیب جدی دیدند. همچنین براساس‌ گزارش و تأیید یونسکو سایت‌های جهانی بعلبک، بیبلوس و صور در حملات سال ۲۰۰۶ اسرائیل به لبنان آسیب دیدند. بسیاری از کلیساها و مساجد تاریخی در جنوب لبنان نیز در حملات ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ تخریب شده یا آسیب دیده‌اند.

    میرزایی با بیان اینکه در یمن نیز هرچند تخریب عمدتاً توسط ائتلاف به رهبری عربستان انجام شده، اما نوع نگاه نظامی به میراث فرهنگی مشابه نگاه اسرائیل به فلسطین است و الگویی خطرناک برای منطقه است. در جریان حملاتی که به یمن شده نیز شهر قدیم صنعا، شبام، صعده و زبید به‌عنوان میراث جهانی یونسکو آسیب جدی دیده‌اند.سد تاریخی مأرب، قلعه القاهره، موزه ملی عدن و ذمار و شهر باستانی براقش بمباران شده‌اند و مسجد امام الهادی و مسجد الفازه نیز مورد هدف قرار گرفته‌اند.

    وزارت میراث فرهنگی و امور خارجه بایستی کنشگری جدی کنند

    رئیس کمیته میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کمیسیون فرهنگی مجلس ایران در ادامه رژیم صهیونیستی را تهدیدی برای میراث فرهنگی و تاریخی کشور خواند و گفت: ایران دارای ده‌ها سایت میراث جهانی ثبت‌شده در یونسکو از جمله پرسپولیس، چغازنبیل، نقش رستم، میدان نقش جهان، مسجد جامع اصفهان، ارگ بم و … است؛ تخریب هر یک از این آثار نه‌تنها خسارت فرهنگی جبران‌ناپذیری به ملت ایران وارد می‌کند، بلکه ضربه‌ای به میراث بشریت است. اسرائیل، که پیشتر نشان داده به‌راحتی به کلیساهای قرون وسطایی، مساجد عثمانی و موزه‌های ملی حمله می‌کند، در یک جنگ تمام‌عیار احتمالی نیز می‌تواند همین الگو را علیه ایران تکرار کند، که باید مانع آن شد.

    میرزایی با تأکید بر اینکه تخریب آثار تاریخی در منازعات منطقه‌ای تنها یک “خسارت جانبی” نیست، بلکه نوعی جنگ روانی، هویتی و فرهنگی است؛ تصریح کرد: اسرائیل با رفتار نظام‌مند و مستمر در تخریب میراث فرهنگی نشان داده که در صورت درگیری مجدد با ایران نیز ممکن است این سناریو را تکرار کند و این در حالی است که سکوت جامعه بین‌المللی در برابر تخریب مسجد ان‌-نصر، موزه غزه یا قلعه تبنین، نشانگر یک شکاف عمیق در اجرای عدالت بین‌المللی است؛ بنابراین، ایران نه‌تنها باید در سطح دیپلماتیک و فرهنگی و از جانب وزارت امور خارجه، توجه نهادهای بین‌المللی را به این تهدید جلب کند، بلکه لازم است در سطح داخلی و در نهادهای متولی از جمله وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، سیاست‌ها و برنامه‌های حفاظتی ویژه‌ای برای حفاظت از میراث فرهنگی خود در شرایط بحران نظامی تدوین و اجرا کند؛ زیرا حفظ هویت تاریخی ایران، بخشی از امنیت ملی و فرهنگی کشور است./پایان پیام

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=29583

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    OT2Ul6 لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس