×
فرشاد ابراهیم‌‌پور:

جذب هیئت علمی در ۶ ماه؛ راهکاری برای جلوگیری از فرار مغزها

نائب رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: تسهیل فرایند جذب هیات علمی دانشگاه‌ها و کاهش زمان آن به ۶ ماه لزوماً به معنای جذب افراد سفارشی نیست. برعکس، طولانی شدن بی‌دلیل فرایند جذب باعث سرخوردگی نخبگان، بلاتکلیفی دانش‌آموختگان ممتاز و در مواردی مهاجرت علمی آنان می‌شود.

  • ۱۱ تیر ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۷
  • ایلنا
  • 2161 بازدید
  • ۰
  • جذب هیئت علمی در ۶ ماه؛ راهکاری برای جلوگیری از فرار مغزها

    به گزارش صبح مجلس؛ فرشاد ابراهیم‌‌پور، نایب رییس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی در واکنش به  تصمیم جدید وزیر علوم مبنی بر کاهش زمان جذب هیات علمی دانشگاه‌ها به ۶ ماه گفت: کاهش مدت‌ زمان جذب اعضای هیئت علمی اگر همراه با اصلاح فرآیندها، شفاف‌سازی مراحل ارزیابی و حفظ استانداردهای علمی باشد، نه‌ تنها منجر به افول کیفیت نمی‌شود، بلکه می‌تواند به چابک‌سازی نظام آموزش عالی و حفظ نخبگان بیانجامد.

    وی تصریح کرد: در بسیاری از کشورهای معتبر علمی، فرایند جذب از زمان فراخوان تا صدور حکم نهایی معمولاً بین ۴ تا ۸ ماه به طول می‌انجامد. این کشورها با استفاده از سازوکارهای دقیق بررسی علمی، مصاحبه‌های چندمرحله‌ای، ارزیابی همتایان (peer review) و مشارکت نهادهای دانشگاهی، کیفیت ارزیابی را در مدت‌زمان محدود حفظ می‌کنند. پس زمان کوتاه‌تر، الزاماً به معنای کیفیت پایین‌تر نیست؛ بلکه کیفیت، به طراحی دقیق و غیرسیاسی فرایند جذب وابسته است.

    ابراهیم‌پور در خصوص نگرانی برخی مبنی بر احتمال ورود اساتید سفارشی در صورت تسریع روند جذب هیات علمی توضیح داد: این دغدغه، قابل تأمل است و پیشینه‌هایی هم در گذشته داشته است. اما پاسخ بستگی به نحوه اجرای طرح دارد. اگر شفافیت، رقابت واقعی، حضور داوران مستقل و ارزیابی دقیق علمی رعایت شود، تسهیل فرایند جذب لزوماً به معنای جذب افراد سفارشی نیست. برعکس، طولانی شدن بی‌دلیل فرایند جذب باعث سرخوردگی نخبگان، بلاتکلیفی دانش‌آموختگان ممتاز و در مواردی مهاجرت علمی آنان می‌شود.

    نائب رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی افزود: در شرایط فعلی که بسیاری از استعدادهای علمی کشور در آستانه تصمیم‌گیری برای ادامه مسیر خود هستند، کوتاه‌سازی عادلانه و اصولی این مسیر می‌تواند به جذب مؤثرتر نخبگان داخلی و جلوگیری از فرار مغزها کمک کند. البته تضمین سلامت این روند، نیازمند نظارت نهادهای مستقل علمی و پرهیز از دخالت سلایق سیاسی است.

    ابراهیم‌پور تاکید کرد: اگر قرار است جذب اعضای هیئت علمی در مدت ۶ ماه انجام شود، آنچه اهمیت دارد، معیارهای علمی و عدالت در رقابت است. کاهش زمان در شرایطی که شفاف، استاندارد و مبتنی بر شایسته‌سالاری اجرا شود، نه‌تنها سیاسی نیست، بلکه اقدامی ضروری برای حفظ سرمایه انسانی کشور است. در واقع، تصمیماتی از این دست باید از حصار نگاه‌های جناحی خارج شود و به‌صورت ملی و آینده‌نگرانه نگریسته شود. ما امروز با چالش مهاجرت نخبگان و سرخوردگی استعدادهای داخلی مواجه هستیم. کاهش مدت جذب، اگر همراه با تضمین‌های لازم باشد، می‌تواند بخشی از راه‌حل باشد؛ نه یک تهدید./پایان پیام

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=29577

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    VC9Q74 لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس