دفتر مطالعات حکمرانی این مرکز در گزارشی با عنوان «نظام مشاوره سیاستی در مختصات محلی- منطقهای: پیشنهادهایی برای اندیشکدههای حکمرانی استانی مجلس شورای اسلامی» آورده که استفاده از ظرفیتهای نخبگان محلی، دانشگاهها و اندیشکدههای حکمرانی استانی میتواند نقش بسزایی در ارتقای کارآمدی نظام مشاوره سیاستی در مجلس شورای اسلامی ایفا کند.
در ادامه این گزارش عنوان شده که این پژوهش به بررسی و تحلیل راهکارهای استفاده بهینه از ظرفیتهای استانی برای بهبود نظام مشاوره سیاستی مجلس شورای اسلامی میپردازد.
در ادامه این گزارش تصریح شده که با توجه به چالشهای متعدد موجود ازجمله: فقدان تعاملات مؤثر میان نهادهای محلی و نمایندگان، نبود زیرساختهای مناسب برای جمعآوری شواهد محلی در قانونگذاری و ضعف در مساله شناسی و آمایش استانی در نظام قانونگذاری و حکمرانی کشور ، این پژوهش سعی دارد تا با طرح رویکرد نوآورانهای از تعاملات نظاممند میان نخبگان محلی و تصمیمسازان در نظام حکمرانی و قانونگذاری، با ارائه پیشنهادها و سازوکارهای اجرایی در راستای ارتقای نظام مشاوره سیاستی در سطح استانها، به افزایش مشروعیت تصمیمات سیاستی و اثربخشی آنها کمک کند.
در بخش یافته های کلیدی این گزارش هم ذکر شده که نتایج این پژوهش نشان میدهد که اندیشکدههای حکمرانی و قانونگذاری استانی میتوانند با تقویت ساختارهای خود و ایجاد تعاملات منظم با نهادهای تقنینی، نقشی محوری در ارتقای نظام مشاوره سیاستی ایفا کنند.
در ادامه بیان شده که یافتهها حاکی از آن است که یکی از عوامل اساسی در بهبود این نظام، ایجاد بسترهای مناسب برای تعاملات نظاممند و پایدار میان نمایندگان مجلس و نخبگان محلی است. علاوهبراین، نتایج پژوهش نشان میدهد که فقدان منابع مالی و سرمایه انسانی کافی یکی از موانع اصلی در عملکرد اندیشکدههای استانی بوده و برای غلبه بر این مشکل، لازم است که تخصیص بودجههای پایدار و تقویت منابع انسانی متخصص در این نهادها بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد.
در این گزارش گفته شده که یکی دیگر از ضرورتها، برگزاری رویدادها و نشستهای خبرگانی همچون کنفرانسهای سالیانه مساله شناسی و توسعه استانی است. این کنفرانسها میتوانند بهعنوان بستری برای تعامل میان نخبگان علمی، دانشگاهها، و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سایر مسئولین استانی، به ارتقای سطح مشاورههای سیاستی و افزایش کیفیت تصمیمگیریها کمک کنند. از طریق این کنفرانسها، میتوان پژوهشهای نوآورانه و ایدههای سیاستی جدید را جمعآوری و بهطور مستقیم در فرایندهای سیاستگذاری بهکار برد.
در ادامه پیشنهادات این گزارش توضیح داده شده و آمده که تقویت تعاملات نهادی میان مجلس و اندیشکدههای حکمرانی استانی: برای بهبود کارآمدی نظام مشاوره سیاستیِ محلی، ضروری است که یک سازوکار تعامل مستمر و مؤثر میان مجلس شورای اسلامی و اندیشکدههای حکمرانی استانی ایجاد شود. این سازوکار میتواند شامل تأسیس کمیتههای مشترک مشاورهای با همکاری خبرگان دانشگاهی و بخش خصوصی، و بسترسازی برای ایفای نقش اندیشکدههای خصوصی دغدغهمند استان باشد که وظیفه آنها ارزیابی مستمر نیازهای محلی و ارائه گزارشهای تخصصی و پیشنهادهای سیاستی به مجلس و نهادهای حاکمیتی است.
در ادامه بیان شده که توسعه زیرساختهای جمعآوری و تحلیل دادههای محلی: یکی از اصلیترین چالشهای فعلی در نظام مشاوره سیاستی محلی منطقهای مجلس شورای اسلامی، عدم دسترسی به دادههای دقیق و بهروز از وضعیت محلی استانهاست. برای غلبه بر این چالش، پیشنهاد میشود که سامانههای دادهمحور با تکیه بر فناوریهای جدید مانند هوش مصنوعی و تحلیل کلاندادهها در سطح ملی و استانی راهاندازی شوند.
در این گزارش آمده که تقویت منابع مالی و سرمایه انسانی برای اندیشکدههای حکمرانی استانی: اندیشکدههای حکمرانی استانی با کمبود منابع مالی و انسانی مواجهاند، این امر توانایی آنها را برای ارائه پژوهشهای تخصصی و مشاورههای دقیق محدود میکند. برای افزایش اثربخشی این اندیشکدهها، باید منابع مالی و انسانی بیشتری بهطور منظم به آنها تخصیص یابد.
در گزارش مرکز پژوهش ها بیان شده که افزایش شفافیت و پاسخگویی در نظام مشاوره سیاستی محلی: پیشنهاد میشود، مجلس در راستای تقویت وظیفه نظارتی خود و ارتقای اعتماد عمومی با استفاده از پلتفرمهای برخط شفافیت، گزارشهای دورهای از عملکرد نمایندگان و سایر نهادها را به مردم ارائه دهد. همچنین، استفاده از نظرسنجیهای عمومی و مشارکتهای مردمی در ارزیابی اجرای قوانین و سیاستهای استانی میتواند به افزایش اعتماد و کارآمدی سیاستها کمک کند.
در توضیح یکی دیگر از پیشنهادات این مرکز آمده که توسعه فعالیتهای ترویجی همچون برگزاری همایشهای سالیانه مسئلهشناسی استانی: برای افزایش سطح مشارکت نخبگان محلی در فرایندهای سیاستگذاری، اندیشکدههای حکمرانی استانی میتوانند کنفرانسهای سالیانه مسئلهشناسی استانی برگزار کنند. این کنفرانسها میتواند کمک قابلتوجهی به تقویت تحلیلهای محلی و ارائه راهکارهای عملیاتی داشته باشد. بهعلاوه، اینگونه کنفرانسها بستر مناسبی برای شبکهسازی میان نخبگان محلی، نمایندگان مجلس و سایر مسئولین استان فراهم میکند.
آخرین پیشنهادات مرکز پژوهش ها هم توضیح داده شده و آمده که نقشآفرینی اندیشکدههای حکمرانی استانی بهعنوان هاب راهبری و بسترساز حرکت اندیشکدههای مردمی و مستقل در مناطق محلی: اندیشکدههای حکمرانی و قانونگذاری استانی باید بهعنوان هاب راهبری در راستای تسهیل و هدایت اندیشکدههای خصوصی در هر استان ایفای نقش کنند. این اندیشکدهها با تکیه بر ظرفیتهای علمی و عملیاتی خود، نهتنها به مسئلهیابی و ارائه راهحلهای سیاستی برای استانها کمک میکنند، بلکه باید بسترساز حرکت و شکوفایی اندیشکدههای مردمی، مستقل و خصوصی نیز باشند.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.