×
مجموعه گزارش‏ه ای مطالعات تطبیقی تقسیمات سیاسی - اداری مرکز پژوهش؛

اندونزی: تفکیک امور منطقه‏ ای از ملی

مرکز پژوهش های مجلس گزارش اندونزی: تفکیک امور منطقه‏ ای از ملی مجموعه گزارش ‏های مطالعات تطبیقی تقسیمات سیاسی - اداری (5) را منتشر کرد.

  • ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۹
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • 916 بازدید
  • ۰
  • اندونزی: تفکیک امور منطقه‏ ای از ملی

    دفتر مطالعات سیاسی این مرکز در گزارش «اندونزی: تفکیک امور منطقه‏ ای از ملی مجموعه گزارش‏ های مطالعات تطبیقی تقسیمات سیاسی – اداری (۵)» آورده که تفکیک امور محلی و منطقه‏ای از امور ملی، موضوعی است که بدون آن اجرای کامل تمرکززدایی امکان‏پذیر نیست. گزارش حاضر به تفکیک امور منطقه‏ای از ملی در کشور اندونزی اختصاص دارد که در «قانون ۲۳/۲۰۱۴ جمهوری اندونزی درباره دولت منطقه‏ای» مقرر شده است.

    در ادامه ذکر شده که قانون مذکور با تقسیم امور دولتی به «مطلق»، «مشترک» و «عمومی»، به‏صراحت امور ملی را از منطقه‏ای تفکیک کرده است. امور دولتی مطلق، اموری هستند که کاملاً تحت اختیار دولت مرکزی است. امور دولتی مشترک، اموری هستند که بین دولت مرکزی و مناطق استانی و شهری/ ریجنسی تقسیم می‌شوند و امور دولتی عمومی، امور دولتی تحت اختیارات رئیس‌جمهور به‌عنوان رئیس دولت است.۶ حوزه سیاست خارجی؛ دفاع؛ امنیت؛ دادگستری؛ امور مالی و پولی ملی و مذهب، کاملاً تحت اختیار دولت مرکزی است.

    در این گزارش آمده که در خصوص امور دولتی مشترک، قانونگذار «اصول» و «معیارهای» تعیین امور دولتی تحت اختیار دولت مرکزی، دولت‏های منطقه‏ای استانی و دولت‏های منطقه‏ای شهر/ ریجنسی را مقرر و سپس براساس اصول و معیارهای مذکور، در قالب یک جدول، امور دولتی مشترک را در ۳۲ حوزه مجزا میان دولت مرکزی و دولت‏های منطقه‏ای تقسیم کرده ‏است. همچنین قانون، سه اصل «تراکم‏زدایی»، «تمرکززدایی» و «مدیریت مشترک» را برای انجام امور دولتی در مناطق مقرر و اموری که باید براساس هرکدام از سه اصل مزبور انجام شوند را به‌صراحت مشخص کرده‏ است. برایند قانون ۲۳/۲۰۱۴ در خصوص تفکیک امور منطقه‏ای از ملی، ارائه یک تصویر شفاف از وظایف و اختیارات دولت‏های مرکزی و منطقه‏ای اندونزی است.

    در بخش یافته های کلیدی هم بیان شده که تفکیک امور منطقه‏ای از ملی در کشور اندونزی در «قانون ۲۳/۲۰۱۴ جمهوری اندونزی درباره دولت منطقه‏ای» و استفساریه آن منعکس شده است.

    در ادامه آمده که «قانون شماره ۲۳/۲۰۱۴ جمهوری اندونزی درباره دولت منطقه‏ای» با تقسیم امور دولتی به «مطلق»، «مشترک» و «عمومی»، به‏صراحت امور منطقه‏ای را از امور ملی تفکیک کرده است. طبق قانون مذکور، امور دولتی مطلق، اموری هستند که کاملاً تحت اختیار دولت مرکزی است. امور دولتی مشترک، اموری هستند که بین دولت مرکزی و مناطق استانی و شهری/ ریجنسی تقسیم می‌شوند و امور دولتی عمومی، امور دولتی تحت اختیارات رئیس‌جمهور به‌عنوان رئیس دولت است. این سه دسته‏بندی در مجموع دربرگیرنده طیف گسترده‏ای از وظایف و صلاحیت‏هاست.

    در این گزارش گفته شده که قدرت دولت مرکزی به۶ حوزه گسترده محدود شده است. امور مربوط به سیاست خارجی؛ دفاع؛ امنیت؛ دادگستری؛ امور مالی و پولی ملی و مذهب؛ اموری هستند که کاملاً تحت اختیار دولت مرکزی است.

    در ادامه عنوان شده که در خصوص امور دولتی مشترک، یعنی اموری که بین دولت مرکزی و مناطق استانی و شهری/ ریجنسی تقسیم می‌شوند. قانون، «اصول» و «معیارهای» تعیین امور دولتی تحت اختیار دولت مرکزی، دولت‏های منطقه‏ای استانی و دولت‏های منطقه‏ای شهر/ ریجنسی را مقرر کرده است. امور دولتی براساس چهار اصل «پاسخ‌گویی»، «اثرات جانبی»، «کارایی» و نیز «منافع استراتژیک ملی» بین دولت مرکزی و مناطق استانی و شهر/ ریجنسی تقسیم می‏شوند. پس از تعیین و تشریح اصول و معیارهای تقسیم امور دولتی مشترک میان دولت مرکزی و دولت‏های منطقه‏ای استانی و شهر/ ریجنسی، قانونگذار در قالب یک جدول در پیوست قانون، امور دولتی در ۳۲ حوزه (آموزش، بهداشت، صنعت، محیط ‏زیست، مسکن، ارتباطات و …) را میان دولت‏ مرکزی، دولت منطقه‏ای استانی و دولت منطقه‏ای شهر/ ریجنسی تقسیم کرده است. شایان ذکر است که امور مشترک دولتی که تحت اختیار مناطق استانی و شهر/ ریجنسی هستند، شامل امور دولتی «اجباری» و امور دولتی «اختیاری» است. همچنین امور دولتی اجباری، شامل امور دولتی «مرتبط با خدمات اساسی» و امور دولتی «غیرمرتبط با خدمات اساسی» است.

    در این گزارش ذکر شده که قانون، برای اجرای امور دولتی در مناطق، سه اصل به نام «تراکم‏زدایی»، «تمرکززدایی» و «اصل مدیریت مشترک» را مقرر داشته است. طبق قانون، دولت می‏تواند برای امور مطلق و امور مشترکی که تحت اختیار دولت مرکزی است به استاندار به‏عنوان نماینده دولت مرکزی و به نهادهای عمودی در قالب اصل تراکم‏زدایی تفویض اختیار کند، اما امور دولتی عمومی که اساساً اختیارات اصلی رئیس‏جمهور، به‎عنوان رئیس دولت ملی است، می‏تواند به استاندار و به شهردار/ریجنت در قالب اصل تراکم‏زدایی تفویض شود. شایان ذکر است که در انجام امور عمومی دولت، استان و شهر/ ریجنسی درواقع به‌عنوان یک ناحیه اداری در نظر گرفته می‏شوند.

    در این گزارش تصریح شده که امور دولتی مشترک واگذار شده به مناطق، مبنای اجرای خودمختاری منطقه‌ای در راستای اصل تمرکززدایی را تشکیل می‌دهند. در این راستا طبق قانون دولت‏های منطقه‏ای در اداره امور دولت‏های منطقه‏ای، حق دارند مقررات خود را برای اجرای وظایف خودمختاری و مدیریت مشترک وضع کنند.

    در این گزارش بیان شده که قانونگذار در تعریف منطقه خودمختار، به مناطق اندونزی شخصیت حقوقی اعطا کرده است. به این ترتیب در نظر گرفتن استان‏ها به‏عنوان مناطق خودمختار و همچنین در نظر گرفتن استاندار به‌عنوان نماینده دولت مرکزی، سبب اعطای یک وضعیت دوگانه به استان‏های اندونزی شده است. به بیان دیگر استان‏ها به‎عنوان مناطق خودمختار دارای اختیار مدیریت موارد معینی براساس اصل تمرکززدایی هستند و به‏عنوان نمایندگان دولت مرکزی، وظایف مدیریتی خاصی را در قالب اصل تراکم‏زدایی انجام می‏دهند که توسط رئیس‏جمهور به استاندار تفویض شده است.

    در بخش دیگری از گزارش مرکز پژوهش ها عنوان شده که اعطای خودمختاری به مناطق اندونزی به‏معنای عدم نظارت دولت مرکزی نیست. طبق قانون دولت مرکزی در کل بر اجرای امور دولتی توسط مناطق نظارت دارد. همچنین طبق قانون، دولت مرکزی در انجام امور دولتی مشترک، دارای اختیار برای ایجاد هنجارها، استانداردها، رویه‌ها و معیارها در زمینه ساماندهی امور دولتی در قالب مقررات قانونی به‏عنوان دستورالعمل‏های اجرایی و هدایت و نظارت بر اجرای امور دولتی بوده که تحت اختیارات مناطق است.

    در این گزارش گفته شده که در مقابل مناطق حق تعیین خط‌مشی‌های منطقه‌ای برای انجام امور دولتی را دارند که تحت اختیارات آنهاست؛ اما این خط‏مشی‏ها باید عطف به هنجارها، استانداردها، رویه‌ها و معیارهای تعیین‏شده توسط دولت مرکزی باشد. درصورتی‌که خط‌مشی‌های منطقه‌ای اتخاذ شده در زمینه اجرای امور دولتی که تحت اختیارات مناطق است عطف به هنجارها، استانداردها، رویه‌ها و معیارهای تعیین‏شده توسط دولت مرکزی نباشد، دولت مرکزی خط‌مشی منطقه‌ای مذکور را لغو می‌کند.

    در بخش پیشنهادات این گزارش هم عنوان شده که آنچه از تجربه اندونزی برمی‏آید که می‏تواند مورد استفاده متخصص امر در جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد این است که پیش‏نیاز تحقق امر تمرکززدایی در ایران که ماده (۱۰۵) قانون برنامه هفتم توسعه نیز بر آن تأکید دارد، «تفکیک محلی و منطقه‏ای از امور ملی» در قانون است.

    در این گزارش آمده که چنین قانونی لزوماً باید دربرگیرنده مفادی در خصوص اصول و معیارهای تقسیم امور میان دولت مرکزی، منطقه‏ای و محلی؛ تفکیک امور محلی و منطقه‏ای از امور ملی و ارائه تصویری شفاف از اختیارات و مسئولیت‏های دولت در سطح مرکزی، منطقه‏ای و محلی در حوزه‏های مختلف؛ اعطای صلاحیت تصمیم‏گیری و مقرره‏گذاری به سطوح دولت محلی برای انجام وظایف و اختیارات واگذار شده؛ چگونگی اجرای امور دولتی در سطح منطقه‏ای و محلی براساس اصول تراکم‎‏زدایی و تمرکززدایی و تعیین نحوه نظارت دولت مرکزی بر اجرای امور در سطح منطقه‏ای و محلی باشد.

    متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=28639

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    qMsLgI لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس