×
مرکز پژوهش های مجلس بررسی کرد؛

تصویر اعتبارات بخش فضایی غیر دفاعی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ با نگاهی به برنامه هفتم پیشرفت

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به بررسی گزارش بخش دوم لایحه بودجه سال 1404 کل کشور (46): تصویر اعتبارات بخش فضایی غیر دفاعی در لایحه بودجه سال 1404 با نگاهی به برنامه هفتم پیشرفت پرداخت.

  • ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۷:۴۳
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • 11 بازدید
  • ۰
  • تصویر اعتبارات بخش فضایی غیر دفاعی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ با نگاهی به برنامه هفتم پیشرفت

    دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن در گزارش «بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور (۴۶): تصویر اعتبارات بخش فضایی غیر‌دفاعی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ با نگاهی به برنامه هفتم پیشرفت» آورده که بودجه بخش فضایی غیردفاعی در قوانین بودجه سنواتی کشور شامل حوزه‌های فضایی و هوافضایی می‌شود که این تقسیم‌بندی با توجه به ماهیت فراسازمانی دستگاه و سازمان‌های هوافضایی کشور صورت گرفته است.

    در این گزارش تصریح شده که مهم‌ترین دستگاه‌های متولی در ‌این بررسی شامل وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات ( بخش اصلی )و وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری (بخش فرعی) هستند. به‌طورکلی، مجموع اعتبارات برنامه‌ای بخش فضایی کشور در بخش غیردفاعی رشد ۳۳ درصدی داشته و از مجموع رقم حدود ۴۱,۵۷۶ میلیارد ریال در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به رقم حدود ۵۵,۱۱۵ میلیارد ریال در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ رسیده که حدود ۱/۰ درصد از مجموع اعتبارات عمومی کل کشور را به‌خود اختصاص داده است.

    در این گزارش بیان شده که مجموع درآمدهای بخش فضایی غیردفاعی کشور نیز در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ رشد ۲۱ درصدی داشته و از مجموع رقم حدود ۲,۶۴۰ میلیارد ریال در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به رقم حدود ۳,۲۱۰ میلیارد ریال در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ رسیده است. در بررسی اعتبارات حوزه فضایی ذیل لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ مشاهده شد که حدود ۸۸ درصد اعتبارات به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اختصاص‌یافته‌، هرچند‌ این نکته قابل ذکر است که اهداف کمّی برنامه هفتم پیشرفت به‌طور کامل در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ ملاحظه نشده است.

    در یافته های گزارش مرکز پژوهش ها آمده که بخش هوافضای کشور، شامل همه نهادها و عواملی است که به‌نحوی در امر شناسایی و بهره‌برداری از هوافضا جهت کاربردهایی نظیر فعالیت‌های رسانه‌ای و مخابراتی، تصویربرداری و حمل‌و‌نقل مشارکت دارند. فعالیت‌های بخش یاد شده حوزه‌های آموزش و پژوهش، اکتساب و توسعه فناوری، فعالیت‌های صنعتی و ارائه خدمات را در‌بر‌می‌گیرد.به‌دلیل سرعت بالای تحولات فناورانه و کم بودن فاصله تحقیقات تا پیاده‌سازی صنعتی، می‌توان بخش هوافضا به‌خصوص بخش فضایی را کاملاً دانش‌بنیان دانست. در مهم‌ترین نهادهای سیاستگذار و اجرایی کشور در بخش فضایی غیردفاعی عمدتاً وزارتخانه‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات و علوم تحقیقات و فناوری و همچنین معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری هستند.

    در یافته های گزارش مرکز پژوهش ها آمده که در بررسی مجموع اعتبارات برنامه‌ای بخش فضایی کشور در بخش غیردفاعی باید گفت‌ این حوزه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ رشد ۳۳ درصدی داشته و از مجموع رقم حدود ۴۱,۵۷۶ میلیارد ریال در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به رقم حدود ۵۵,۱۱۵ میلیارد ریال رسیده و حدود ۱/۰ درصد از مجموع اعتبارات عمومی کل کشور را به خود اختصاص داده است. از مجموع‌این اعتبارات، رقم ۹,۴۷۷ میلیارد ریال مجموع اعتبارات هزینه‌ای و ۴۵,۶۳۷ میلیارد ریال مجموع اعتبارات تملک‌دارایی سرمایه‌ای است‌. گفتنی است؛ به‌رغم افزایش اعتبارات نسبت به سال گذشته، مقادیر رشد متناسب با نرخ و نوسانات ارزی نبوده است و با توجه به قوانین بالادستی، به‌خصوص احکام برنامه هفتم پیشرفت، اجرای کامل آنها به تأمین مالی قابل‌توجهی نیاز دارد. همچنین مجموع درآمدهای بخش فضایی غیردفاعی کشور در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ رشد ۲۱ درصدی داشته و از مجموع رقم حدود ۲,۶۴۰ میلیارد ریال در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به رقم حدود ۳,۲۱۰ میلیارد ریال در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ رسیده است.

    در جمع بندی این گزارش نهاد پژوهشی آمده که هرچند از آغاز دولت سیزدهم اعتبارات بخش فضایی کشور رشد چشمگیری داشته و به‌نظر می‌رسد عزم دولت‏های سیزدهم و چهاردهم جهت شتاب‌بخشی به توسعه روند صنعت فضایی کشور همچنان ادامه‌دار است، اما روند کاهشی در سهم اعتبارات این حوزه مشاهده می‌شود؛ به‌طوری‌که از سهم ۳۲/۰ درصدی از بودجه عمومی کشور در سال ۱۴۰۱ به ۱/۰ درصد در سال ۱۴۰۴ رسیده است. در حوزه اعتبارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مجموع اعتبارات این دستگاه اعم از اعتبارات وزارتخانه، سازمان فضایی ایران و پژوهشگاه فضایی ایران با عنوان «توسعه صنعت فضایی کشور» در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ رقم ۴۰,۶۲۴ میلیارد ریال است که ‌این مقدار در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ با ۳۲ درصد افزایش، به رقم حدود ۵۳,۸۲۷ میلیارد ریال رسیده است.

    متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=28369

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    79uICi لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس