دفتر مطالعات اجتماعی این مرکز در گزارش «محافظت از کودکان و نوجوانان در برابر مخاطرات و آسیبهای اجتماعی محیط دیجیتال: رهنمودهایی برای بهبود چارچوبهای قانونی» آورده که دسترسی کودکان و نوجوانان به فناوریهای اطلاعات و ارتباطات بهصورت همزمان فرصتها، مخاطرات و آسیبهای روانی-اجتماعی را برای آنان بههمراه دارد. ازاینرو سیاستگذاری بهمنظور ارتقای فرصتها و کاهش مخاطرات و آسیبهای آن برای این قشر از جامعه بهعنوان گروهی نیازمند حمایت ضروری است.
یافتههای این گزارش مرکز پژوهش ها نشان میدهد مخاطرات و آسیبهای این حوزه جدی هستند و کودکان در این محیط با طیف وسیعی از آنها مواجهاند. مخاطرات و آسیبهای این حوزه در چارچوب محتوا-تماس-رفتار-قرارداد قابل دستهبندی است. مقابله با مخاطرات و آسیبهای محیط دیجیتال برای کودکان موضوعی چندبعدی است و باید مسئولیت بخشهای مختلف و ابعاد این موضوع مورد توجه قرار گیرد. دولت در بخشهای مختلف، کسبوکارها، جامعه مدنی و خانوادهها در این زمینه مسئولیت دارند و باید به ابعاد پیشگیری، درمان، حمایت از قربانیان، توانبخشی، ادغام مجدد و جبران خسارت، جرمانگاری و مجازات، تنظیمگری بین بخشهای مختلف و همکاریهای منطقهای و بینالمللی توجه داشته باشند.
در این گزارش تصریح شد در مقیاس جهانی شاهد تغییر از عصر تنظیمگری ناکافی به عصر افزایش ابتکارات قانونی هستیم، این در حالی است که سیاستهای دیجیتال ملی کنونی بهویژه قوانین، بهاندازه کافی موضوعات کودکان ازجمله محافظت از آنها در برابر مخاطرات را در نظر نمیگیرند. درمجموع، گرچه در لابهلای قوانین برخی از مواد به محافظت از کودکان در برابر مخاطرات برخط پرداخته، اما هنوز فقدان قانونی جامع در این زمینه احساس میشود، چراکه قوانین موجود به همه ابعاد این موضوع ازجمله پیشگیری، حمایت از قربانیان و جبران خسارت و تنظیمگری نپرداختهاند.
یافته های دیگر این گزارش نهاد پژوهشی نشان می دهد بهرغم آسیبهای این حوزه، سیاستهای دیجیتال ملی کنونی بهاندازه کافی موضوعات کودکان ازجمله محافظت از آنها در برابر خطرات و آسیبها را در نظر نمیگیرند. بررسی قوانین و مقررات مصوب نشان میدهد دو دسته قوانین برای محافظت از آنان در برابر خطرات محیط دیجیتال وجود دارد. دسته نخست، قوانینی است که آحاد جامعه، بدون توجه به قشر خاصی ازجمله کودکان را دربرمیگیرد. دسته دوم نیز، قوانینی است که بهصورت ویژه به محافظت از کودکان در برابر آسیبهای ناشی از محیط دیجیتال پرداخته است.
در جمع بندی یافته های این گزارش آمده که به منظور محافظت از کودکان در برابر خطرات و آسیبهای این حوزه به اصلاح و تقویت قوانین موجود یا تدوین قانونی جدید نیازمند است که به همه ابعاد این موضوع بپردازد. تجربه برخی از کشورهای دیگر نشان میدهد آنان چارچوبهای حقوقیشان را متناسب با وضعیت جدید بهروز و قوانین جدیدی را در این حوزه تدوین و تصویب کردهاند. اتخاذ هرگونه رویکرد در این عرصه باید بین محافظت از کودکان بهصورت برخط و احترام به حقوق و فرصتهای آنان با توجه به دوره رشد تعادل ایجاد کند. همچنین سیاستگذاری دیجیتال کودکان و نوجوانان موضوعی چندبخشی است و باید ابعاد دیگر آن ازجمله فراهم کردن دسترسی مقرونبهصرفه به منابع برخط با کیفیت، محافظت از حریم خصوصی کودکان، آموزش مهارتهای دیجیتالی و غیره را نیز دربرگیرد.
متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.