×
توسط مرکز پژوهش های مجلس بررسی شد؛

رویکردهای مواجهه با حفاری غیرمجاز برای کاوش آثار تاریخی فرهنگی

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی به بررسی رویکردهای مواجه با حفاری غیر مجاز برای کاوش آثار تاریخی فرهنگی پرداخت.

  • ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۸
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • 902 بازدید
  • ۰
  • رویکردهای مواجهه با حفاری غیرمجاز برای کاوش آثار تاریخی فرهنگی

    دفتر مطالعات  آموزش و فرهنگ این مرکز در گزارش«رویکردهای مواجه با حفاری غیر مجاز برای کاوش آثار تاریخی  فرهنگی :‌مطالعه تطبیقی»آورده که حفاری غیرمجاز یکی از چالش‌های جدی در حفاظت از میراث فرهنگی ایران به‌شمار می‌رود. این پدیده، که ناشی از تقاضای بالا در بازارهای غیرقانونی داخلی و خارجی است، با تخریب محوطه‌های تاریخی و کاهش ظرفیت‌های مطالعاتی علمی، به هویت تاریخی کشور آسیب می‌زند. تخمین‌ها نشان می‌دهد؛ بیش از ۶۰ درصد آسیب‌های وارد شده به محوطه‌های باستانی ایران به حفاری‌های غیرمجاز مرتبط است.

    در این گزارش تصریح شد که بررسی تطبیقی رویکردهای بین‌المللی نشان می‌دهد؛ کشورهایی نظیر چین، ایالات متحده آمریکا با استفاده از فناوری‌های پیشرفته و اجرای سیاست‌های جامع، موفق به مدیریت این چالش شده‌اند. چین از سامانه‌های هوشمند برای نظارت بر محوطه‌های تاریخی استفاده می‌کند و با برگزاری محاکمه‌های علنی متخلفان، بازدارندگی ایجاد کرده است. در اروپا، ایتالیا و فرانسه با هماهنگی میان نهادها و آموزش عمومی به نتایج قابل‌توجهی دست یافته‌اند. تلفیق قوانین دقیق، نظارت‌های پیشرفته و جلب مشارکت جوامع محلی، ابزارهای مؤثری برای مقابله با حفاری غیرمجاز هستند. بهره‌گیری از این تجارب جهانی می‌تواند مسیر مناسبی برای ایران در حفاظت از میراث فرهنگی فراهم آورد.

    در این گزارش بیان شد که حفاری‌های غیرمجاز و تخریب آثار باستانی نه‌تنها به‌طور فیزیکی به آثار تاریخی آسیب می‌زنند، بلکه اطلاعات حیاتی باستان‌شناسی و فرهنگی را نیز از دست می‌دهند. این اقدامات غیرقانونی معمولاً توسط گروه‌های سودجو و بدون رعایت اصول علمی انجام می‌شود و می‌تواند به‌طور غیرقابل جبرانی تاریخ و هویت فرهنگی کشور را تهدید کند. این روند در دهه اخیر تهدیدی جدی برای حفظ هویت ملی و میراث فرهنگی ایران است. اهمیت مقابله با حفاری‌های غیرمجاز در این است که این اقدامات نه‌تنها به تخریب ارزش‌های فرهنگی و تاریخی می‌پردازند، بلکه اطلاعات مهم باستان‌شناسی را از بین می‌برند که می‌تواند درک ما از تاریخ و فرهنگ ملت‌ها را تغییر دهد.

    در یافته های این گزارش مرکز پژوهش ها آمده که در کشورهای پیشرو در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی، قوانین و مقررات معمولاً بر حوزه‌های کلیدی مانند تدوین مقررات خاص، تقویت آموزش‌های فرهنگی، فراهم کردن مشوق‌های مالی و توسعه زیرساخت‌های نظارتی متمرکز است. به‌عنوان‌مثال، در آلمان، دولت بیش از ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به حفظ میراث فرهنگی اختصاص داده است، که بالاترین میزان در میان کشورهای مختلف است. در آمریکا نیز، در سال ۲۰۲۲، بیش از ۲.۵ میلیارد دلار برای پروژه‌های حفاظت از میراث فرهنگی اختصاص یافت. همچنین در چین، دولت برای حمایت از میراث فرهنگی و مرمت آثار تاریخی، بیش از ۱.۸ میلیارد دلار در سال هزینه می‌کند. در این کشورها، همکاری میان دولت‌ها و نهادهای محلی و خصوصی برای حفاظت از میراث فرهنگی، نقش حیاتی ایفا می‌کند.

    در یافته های دیگر این گزارش نهاد پژوهشی آمده که در کشورهای عراق و مصر، با توجه به شرایط امنیتی و سیاسی ویژه‌ای که این کشورها دارند، بیشتر تمرکز بر روی آموزش و آگاهی‌بخشی عمومی در سطح محلی است. ابزارهای آموزشی بیشتر به‌صورت کارگاه‌ها و دوره‌های کوتاه‌مدت برگزار می‌شود و آموزش‌ها عمدتاً از طریق رسانه‌ها و نهادهای فرهنگی صورت می‌گیرد. عراق و مصر به‌دلیل چالش‌های موجود، هنوز نتوانسته‌اند سیستم‌های جامع و یکپارچه‌ای برای حفاظت از میراث فرهنگی ایجاد کنند، اما اقدامات پیشگیرانه‌ای در راستای آگاهی‌رسانی عمومی و افزایش توجه به ارزش‌های فرهنگی به انجام می‌رسد.

    در ادامه این بخش از گزارش ذکر شده که چین، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین کشورهای جهان، رویکردی متفاوت دارد. این کشور توانسته است با استفاده از نظارت‌های پیشرفته و ابزارهای آموزشی گسترده، اقدامات مؤثری در جهت حفاظت از میراث فرهنگی خود انجام دهد. دوره‌های آموزشی در سطح مدارس و دانشگاه‌ها گسترش یافته است و این کشور از فناوری‌های نوین مانند سیستم‌های نظارتی دیجیتال و هوش مصنوعی برای حفظ آثار تاریخی استفاده می‌کند. جرم‌انگاری در چین نسبت به تخریب و قاچاق آثار فرهنگی، به شدت اعمال می‌شود و قوانین سختگیرانه‌ای برای مقابله با تخلفات وجود دارد. چین با استفاده از این قوانین و اقدامات پیشگیرانه توانسته است از برخی تهدیدات جدی در این زمینه جلوگیری کند.

    در توضیح دیگر یافته های گزارش آمده که ایتالیا به‌عنوان یکی از پیشگامان در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی در قاره اروپا، تجربه‌های موفق زیادی در این حوزه دارد. این کشور علاوه‌بر ایجاد قوانین دقیق و سختگیرانه برای حفاظت از آثار فرهنگی، برنامه‌های آموزشی تخصصی و عمومی را به‌طور منظم برگزار می‌نماید. آموزش‌ها به‌ویژه در سطح دانشگاه‌ها و کارگاه‌های تخصصی برای مرمت‌گران و کارشناسان حوزه آثار تاریخی صورت می‌گیرد. ایتالیا همچنین از سیستم‌های نظارتی پیشرفته‌ای برای جلوگیری از قاچاق آثار فرهنگی استفاده می‌کند. این کشور به شدت بر روی نظارت دقیق بر حفظ آثار و جلوگیری از تخریب آنها تأکید داشته و تجربه‌های موفقی در این زمینه دارد که می‌تواند به سایر کشورها الگوهای اجرایی ارائه کند.

    در جمع بندی یافته های این گزارش مرکز پژوهش ها بیان شد که با توجه به تجربیات کشورهای مذکور، روند کلی سیاستگذاری در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی به سمت ایجاد قوانین دقیق‌تر و افزایش آگاهی عمومی در حال حرکت است. کشورهای مختلف به‌ویژه کشورهای در حال توسعه مانند عراق و مصر، به توسعه برنامه‌های آموزشی و گسترش آگاهی در‌خصوص اهمیت میراث فرهنگی پرداخته و از الگوهای کشورهای توسعه‌یافته یاد شده الگو‌برداری می‌‌کنند. در کنار آموزش، تقویت سیستم‌های نظارتی و قانونی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است تا از تخریب و قاچاق آثار فرهنگی جلوگیری و این موارد را به حداقل برسانند.

    در این گزارش پیشنهاد شده که  سیاستگذاران باید به تقویت برنامه‌های آموزشی و آگاهی‌رسانی عمومی توجه ویژه‌ای داشته باشند. این آموزش‌ها باید در سطح محلی، ملی و حتی جهانی گسترش یابند و با استفاده از ابزارهای دیجیتال و رسانه‌ای، عموم مردم و متخصصان را در جریان اهمیت حفاظت از میراث فرهنگی و ارزش اقتصادی توسعه آن قرار دهند. همچنین، تقویت سیستم‌های نظارتی و اجرایی با رویکرد نوین و فناور برای مقابله با تخریب و قاچاق آثار تاریخی باید در اولویت قرار گیرد. در‌نهایت، همکاری‌های بین‌المللی و تبادل تجربیات موفق میان کشورها می‌تواند به تدوین سیاست‌های جامع‌تر و مؤثرتر در این زمینه کمک کند.

    متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=28307

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    3Fioxw لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس