×
توسط مرکز نوآوری قوه مقننه:

نشست تخصصی چالش ها و فرصت های دیپلماسی پارلمانی در مجارستان برگزار شد

نشست تخصصی چالش ها و فرصت های دیپلماسی پارلمانی در مجارستان، در چارچوب رویدادهای دیپ لنز و با هدف بررسی ابعاد مختلف دیپلماسی پارلمانی با محوریت تجربه کشور مجارستان در حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی، به همت آزمایشگاه شبیه سازی مرکز نوآوری قوه مقننه برگزار شد.

  • ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۱
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • 1004 بازدید
  • ۰
  • نشست تخصصی چالش ها و فرصت های دیپلماسی پارلمانی در مجارستان برگزار شد

    اولین نشست تخصصی چالش ‌ها و فرصت‌های دیپلماسی پارلمانی در مجارستان تحت عنوان دیپ‌لنز، با رویکرد بررسی ابعاد مختلف دیپلماسی پارلمانی با محوریت تجربه کشور مجارستان در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی، به همت آزمایشگاه شبیه‌سازی مرکز نوآوری قوه مقننه و با حضور تعدادی از پژوهشگران و کارشناسان حوزه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی در ساختمان شیخ فضل الله نوری مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

    در این نشست تخصصی، حمید رضا عارفی، سفیر سابق ایران در مجارستان، سعید سید اقا بنی هاشمی، دبیر نشست و مدیر میز دیپلماسی ایران مجارستان، محمد سمیعی، پژوهشگر ابعاد نظامی، مینا آقا نژاد، پژوهشگر ابعاد اجتماعی، محمدرضا چناری، پژوهشگر اقتصادی و صبا نوبری، پژوهشگر سیاسی در سخنرانی‌های خود به بررسی ابعاد دیپلماسی پارلمانی با کشور مجارستان پرداختند.

    صبا نوبری پژوهشگر سیاسی، در ابتدای این نشست در توضیح  ساختار سیاسی مجارستان، اظهارکرد: مجارستان کشوری در اروپای مرکزی است و طبق آخرین آمار در سال ۲۰۲۵، ۹میلیون ۶۳۲هزار نفر جمعیت دارد. واحد پول رسمی این کشور با وجود عضویت در اتحادیه اروپا به دلیل مشکلات اقتصادی، یورو نیست. همچنین مجارستان یک جمهوری پارلمانی تک مجلسی است که قوه‌مقننه آن مجلس ملی است و نقش بسیار مهمی در سیاستگذاری‌ها دارد و شامل ۱۹۹ نماینده است که هر ۴ سال یکبار انتخاب می‌شوند؛ شیوه انتخاب هم به صورت مستقیم و از طریق لیست و تقریبا شبیه سیستم آلمان است. این پژوهشگر تاکید کرد: پایه ساختار سیاسی مجارستان بر اساس قانون اساسی آنها شکل گرفته و قانون اساسی این کشور بارها مورد اصلاح بوده است و آن چیزی که الان در مجارستان به عنوان قانون اساسی وجود دارد با آن چیزی که در سال ۲۰۱۱ مورد تصویب قرار گرفته است متفاوت است.وی با بیان اینکه مجارستان قبل از قرن بیستم بیشتر حالت خودکامگی داشته است، تاکید کرد: این کشور احزاب سیاسی متعددی داشته است و بعد از جنگ جهانی دوم و تسلط کمونیست‌ها به سبک شوروی اداره شد و برای سالها یک نظام تک حزبی داشت که بعدها حزب سوسیالیست کارگران مجارستان نام گرفت. این حزب تمام نهادهای سیاسی مجارستان قوه مجریه و مقننه و قضاییه را به کنترل خود درآورد و احزاب رقیب را منحل کرد.

    صبا نوبری افزود: در سال ۱۹۵۶ برای اصلاح این شرایط، انقلابی در مجارستان اتفاق افتاد که با سرکوب شوروی شکست خورد. از سال ۱۹۸۹ و با خودکشی کمونیست در اروپای شرقی مجارستان گامهایی را به سمت دموکراسی برداشت و اصلاحات سیاسی اقتصادی زیادی انجام گرفت. قانون اساسی این کشور نیز مورد بازنگری قرار گرفت و درنهایت تلاش شد به سمت قوه قضاییه مستقل و انتخابات آزاد پیش رود.

    مینا آقاجان‌نژاد، پژوهشگر اجتماعی در تشریح وضعیت اجتماعی مجارستان گفت: مجارستان جمعیت رو به پیری دارد و نرخ باروری در آن پایین است. بزرگ‌ترین گروه سنی در این کشور را افراد ۴۵ الی ۴۹ سال تشکیل میدهند و در گروههای سنی بالاتر، تعداد زنان از مردان بیشتر است. زنان عمر طولانی‌تری نسبت به مردان دارند. همچنین زبان رسمی آن‌ها مجاری است.

    این پژوهشگر اجتماعی خاطرنشان کرد: خانواده در کشور مجارستان، مهم‌ترین نهاد اجتماعی است. اعضای مختلف خانواده علاوه بر زندگی کنار یکدیگر از یکدیگر حمایت مالی و عاطفی می‌کنند. همچنین زنان در جامعه نقش پررنگی دارند و به عنوان مادران فداکار و همسران وظیفه شناس شناخته می‌شوند و معمولا بعد از زایمان چندین سال را به تربیت فرزندان اختصاص می‌دهند و مجددا به سرکاربرگشته و حقوق ومزایا را دریافت می‌کنند.

    آقاجان نژاد آداب مردم مجارستان را در ازدواج ترکیبی از سنت‌های قدیمی و جدید دانست و تصریح کرد: عروس‌های مجارستانی لباس سنتی می‌پوشند و شکستن بشقاب نیز یکی دیگر از آداب آن‌ها است. همچنین مردم این کشور به هنگام عروسی بشقاب‌ها را برزمین می‌کوبند و به عقیده آن‌ها این امر نشان دهنده این است که ارواح- شیطانی از این زوج دور خواهند شد.

    وی ضمن تاکید براینکه احترام به بزرگترها و زنان از ویژگی‌های فرهنگی بارز مردم مجارستان است، عنوان کرد: مردم این سرزمین به هنر و موسیقی علاقه زیادی دارند و در ورزش‌هایی مثل شمشیربازی و واترپلو، عملکرد موفقی دارند. مردم مجارستان در گفتگوهای صمیمانه خود از بحث درباره سیاست و ورزش دوری می‌کنند؛ زیرا به عقیده آن‌ها بحث ورزشی و سیاسی تنش زا است. آن‌ها در تعاملات خود به دریافت هدیه از دوستان علاقمندند.

    کشورمان ایران نیز می‌تواند با برقراری الگوهای مشترک بین نسل جوان و ورزشکاران به پررنگتر شدن ارتباط بین دو کشور و به وجودآمدن تعاملات موثر کمک کند.محمد رضا چناری، پژوهشگر اقتصادی با بیان اینکه اقتصاد مجارستان در چند دهه گذشته تغییرات عمیقی را پشت سر گذاشته مطرح کرد: مجارستان در سال ۲۰۰۴ به عضویت رسمی اتحادیه اروپا درآمده است و درگیر مشکلات متعددی است که از جمله این مشکلات، بهره وری پایین و تورم در بخش مسکن است. همچنین یکی از مهمترین ویژگی‌های اقتصادی مجارستان، وابستگی به واردات است؛ درواقع ۸۰ درصد واردات این کشور توسط شرکت‌هایی از کشورهای پیشرفته مانند آلمان و اتریش انجام می‌شود.

    این پژوهشگر اقتصادی ادامه داد: محصولاتی که در مجارستان ساخته می‌شوند به کشورهای دیگر نیز صادر می‌شود؛ مانند خودرو، محصولات الکترونیک، دارو و ماشین آلات صنعتی. در واقع مجارستان قطب سرمایه‌گذاری برای شرکت‌های بزرگ است. نیروی کار ارزان و وجود یک سری زیرساخت‌ها مهم‌ترین دلیل معطوف شدن توجه شرکت‌های بزرگ به این کشور برای سرمایه‌گذاری است.

    چناری یکی از مشکلات عمده در مجارستان را کمبود نیروی کار ماهر دانست و بیان کرد: بسیاری از جوانان مجارستانی برای رشد اقتصادی به کشورهای دیگری مثل آلمان، فرانسه و ایتالیا مهاجرت می‌کنند و این مسئله به زودی منجر به مواجه شدن این کشور با کمبود نیروی کار ماهر در آینده خواهد شد.

    وی ضمن تاکید بر اینکه مجارستان در زمینه انرژی به گاز روسیه بسیار وابسته است، مهم‌ترین پتانسیل اقتصادی مجارستان در سطح جهانی را صنعت خودرو و حمل و نقل عنوان کرد و همچنین یادآور شد: مجارستان در حوزه ماشین آلات صنعتی و تجهیزات حرفه‌ای، کودشیمیایی  و کشاورزی پیشرفت چشمگیری داشته است و کشورمان ایران در حوزه کشاورزی می‌تواند تعاملات موثری با مجارستان داشته باشد. همچنین بیش از ۴۰ درصد از واردات از مجارستان به ایران را الیاف تشکیل می‌دهد.

    محمد سمیعی، پژوهشگر نظامی، با بیان اینکه مجارستان دربخش‌هایی از حوزه قدرت نرم به ویژه در حوزه دکترین نگاه به شرق، با اتحادیه اروپا دارای تنش‌هایی است، عنوان کرد: مجارستان وابستگی‌های کلی با روسیه دارد و این باعث به وجود آمدن یک واگرایی با اتحادیه اروپا شده است./پایان پیام

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=27897

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    bByOFY لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس