احمد کهربائی، کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی در یادداشتی نوشت: در دنیای امروز که زندگی روزمره تحتتأثیر شتاب و سرعت قرار گرفته، بازنگری در نحوه تنظیم زمان نهتنها یک ضرورت اداری، بلکه نیاز فرهنگی، اجتماعی و زیستمحیطی است. لایحه دوفوریتی دولت برای بازگرداندن تغییر فصلی ساعت رسمی کشور، که هماکنون در انتظار بررسی مجلس شورای اسلامی است، فرصتی است برای بازتعریف رابطه انسان معاصر با زمان، طبیعت و سبک زندگی.
ایده تغییر ساعت رسمی اولین بار در اوایل قرن بیستم در اروپا مطرح شد. هدف اصلی آن، صرفهجویی در مصرف انرژی از طریق همراستا کردن فعالیتهای روزانه با نور طبیعی روز بود. این تغییر در ایران نیز برای سالها اجرایی شد و با فرهنگ و سبک زندگی مردم نیز عجین شده بود و مردم تغییرات ناشی از آن را درونی کرده و با آن سازگار شده بودند. در سال ۱۴۰۱ مجلس قانونی را تصویب کرد و اختیار تغییر ساعت را از دولت گرفت و هم زمان به عدم تغییر آن در ابتدای فصول سال رای داد. اما با اوج گرفتن بحث ناترازی انرژی، این موضوع دوباره مطرح و طی یک لایحه دو فوریتی به مجلس ارسال شد.
از بُعد فرهنگی باید به این نکته اشاره کرد، که در فرهنگ ایرانی ـ اسلامی، زمان مفهومی مقدس و پر معناست. از اذان صبح تا مغرب، انسان مؤمن با حرکت آفتاب زندگی میکند؛ روزش با طلوع خورشید آغاز میشود، در طول روز فعالیت میکند و شبها در کنار خانواده و در خلوت خود آرامش مییابد. هماهنگسازی ساعت رسمی کشور با این ریتم طبیعی میتواند موجب توازن بیشتر در زندگی فردی و اجتماعی و نزدیکتر شدن به سبک زندگی اسلامی شود.
از سوی دیگر، در آموزههای اسلامی، اسراف یک رفتار نکوهیده است. امروزه یکی از نمودهای اسراف، مصرف بیرویه انرژی در ساعتهای شب است، زمانی که میتوان با استفاده بهینه از نور طبیعی روز، مصرف انرژی را کاهش داد. این تغییر، نه تنها میتواند به کاهش وابستگی به انرژیهای مصنوعی کمک کند، بلکه گامی است در راستای زیست پایدار که آموزههای دینی نیز بر آن تأکید دارند.
نقش مجلس شورای اسلامی در تصویب این لایحه بسیار تعیینکننده است. این لایحه که از سوی دولت به مجلس ارسال شده، باید با دقت و بررسی کارشناسانه در صحن علنی مجلس مورد بحث قرار گیرد. مجلس، بهعنوان نهاد نمایندگی مردم، مسئولیت دارد تا خواستههای جامعه را در نظر گرفته و تصمیمات به نفع آینده کشور اتخاذ کند. تصویب این لایحه نه تنها به مدیریت بهینه انرژی و کاهش اسراف کمک کند، بلکه نقش برجستهای در بازگشت به تعادل زندگی اسلامی و انسانی دارد. علاوه بر این، مجلس شورای اسلامی مسئولیت نظارت بر اجرای قوانین را نیز بر عهده دارد. نظارتهای مستمر و پیگیریهای دقیق از سوی نمایندگان مجلس، به ویژه در مورد قوانینی که با نگاه به حل بحران ناترازی انرژی تصویب میشوند، میتواند عاملی برای ایجاد تغییرات مثبت در رفتار اجتماعی، فرهنگی و زیستمحیطی و نهایتاً کاهش بحرانهای مرتبط با ناترازی انرژی در کشور باشد.
در نهایت، تغییر ساعت رسمی کشور اگر با نگاه فرهنگی، دینی و محیطزیستی بهدرستی اجرا شود، میتواند بیش از یک تصمیم اداری، حرکتی بهسوی احیای آرامش جمعی و بازگشت به سبک زندگی اسلامی و مصرف مسئولانه منابع باشد؛ گامی کوچک که اثراتی ماندگار بر جامعهای در جستجوی توازن و تعادل خواهد گذاشت./پایان پیام
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.