×
توسط مرکز پژوهش های مجلس انجام شد؛

بررسی حوادث ناشی از کار و حقوق اجتماعی کارگران معادن

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی به بررسی حوادث ناشی از کار و حقوق اجتماعی کارگران معادن پرداخت.

  • ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۳
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • 1010 بازدید
  • ۰
  • بررسی حوادث ناشی از کار و حقوق اجتماعی کارگران معادن

    دفتر مطالعات اجتماعی این مرکز در گزارش «بررسی حوادث ناشی از کار و حقوق اجتماعی کارگران معادن (با تمرکز بر حادثه معدن طبس)» آورده که کار در محیط‌های شغلی، همواره با انواعی از حوادث، آسیب‌ها و بیماری‌ها توأم بوده است. درحال‌حاضر حوادث شغلی، سومین علت مرگ‌ومیر در جهان و دومین در ایران پس از تصادف‌های جاده‌ای محسوب‌ می‌شود.

    در ادامه این گزارش تصریح شده که مطالعات و شواهد مختلف مؤید خطرناک‌تر بودن کار در بخش معدن به نسبت بسیاری دیگر از مشاغل است. در این زمینه، بروز حوادث متعدد کار در معادن در۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳ و نرخ افزایشی آن به نسبت سال‌های پیش از آن و افزایش قابل‌توجه تعداد جان‌باختگان این حوادث، هشداری جدی و فراخوان مجددی بر بازبینی سیاست‌های مربوط به ایمنی کار و حقوق تأمین اجتماعی کارگران است.

    در  گزارش مرکز پژوهش های مجلس تلاش شده‌  تا با مروری بر پیشینه قوانین در حوزه حوادث ناشی از کار و ایمنی معادن، به مبانی حقوق اجتماعی کارگران در حوادث ناشی از کار در سه حوزه پیشگیری، توان‌بخشی و جبران خسارت پرداخته شود. همچنین با شرح کوتاهی از حادثه معدن زغال‌سنگ معدن‌جوی طبس، به مهم‌ترین عوامل ایجاد آن و همچنین راهکارهایی برای پیشگیری از رخداد حوادث مشابه، اشاره شده است.

    بر اساس گزارش مرکز پژوهش ها مهم‌ترین عوامل ایجاد حادثه در این معدن فقدان سیستم مانیتورینگ و گازسنجی خودکار در معدن و عدم انجام عملیات گاززدایی و ناکارآمدی ساختار بازرسی از معدن ذکر شده است.

    در بخش یافته های یافته‌های کلیدی هم بیان شده که  بنابر گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال ۱۴۰۰، حوادث معدن در ایران ۲.۳ % کل حوادث ناشی از کار در این سال را تشکیل می‌دهد و از مجموع ۴۵۵ مورد فوت ناشی از حوادث کار، حدود ۸% (۳۵ نفر) مربوط به حوادث معدن بوده است.

    در ادامه این گزارش با تاکید بر این نکته که در سال۱۴۰۰ ۲۷۰ مورد معدن در کشور دچار حادثه شده‌اند و مجموعاً ۱،۴۴۶ نفر از کارکنان آنها دچار حادثه شده‌اند توضیبح داده شده که استهلاک دستگاه‌های ایمنی و فنی استخراج معادن، روش‌های سنتی و غیرمکانیزه استخراج و افزایش عمق بهره‌برداری معادن در سال‌های گذشته، بالقوه قابلیت بروز و تشدید این دسته از حوادث را افزایش داده است.

    در بخش دیگری از این گزارش گفته شده که از میان مجموعه حوادثی که در معادن رقم خورده، تعداد حوادث در معادن زغال‌سنگ در سال ۱۴۰۰ با ۳۶۸ مورد حادثه رتبه دوم پرحادثه‌ترین معادن را به‌دست آورده است. بنابراین معادن زغال‌سنگ در سالیان اخیر جزو پرحادثه‌ترین معادن از نظر تعداد حوادث به‌حساب می‌آید. همچنین ۲۵.۴ درصد از افراد آسیب‌دیده در معادن در حال بهره‌برداری کشور مربوط به معادن زغال‌سنگ بوده، اما به‌‌رغم حادثه‌خیز بودن معادن نسبت به سایر صنایع، در سال ۱۴۰۱ به‌طور متوسط از هر معدن ۱.۸ بار بازرسی انجام شده‌ است.

    در جمع بندی این بخش بیان شده که درنتیجه به‌نظر می‌رسد در موضوع بازرسی عملکرد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بُعد کمّی و کیفی ضعف‌های قابل‌توجهی در سطح کشور وجود دارد.

    در این گزارش با بیان اینکه در حمایت از افراد در زمان بروز حوادث ناشی از کار و بیماری، سه هدف اصلی باید مورد توجه قرار گیرد پیشگیری، توان‌بخشی و جبران خسارت را این سه هدف ذکر کرده است.

    در ادامه این گزارش تصریح شده که در مورد پیشگیری قانونگذاری و سیاستگذاری و نظارت و بازرسی اصولی باید مورد توجه قرار گیرد. در مورد خدمات توان‌بخشی نیز طبق ماده (۷۰) قانون تأمین اجتماعی ارائه مزایای ازکارافتادگی به بیمه‌شدگانی که غیرقابل علاج تشخیص داده شوند منوط به انجام خدمات توان‌بخشی شده‌ است. بااین‌حال به‌نظر می‌رسد توجه به حوزه توان‌بخشی باید در دستور کار قرار گیرد. درخصوص جبران خسارت، نیز حمایت‌های تأمین اجتماعی در ایران در زمان حادثه ناشی از کار به‌طور خاص عبارتند از: مستمری ازکارافتادگی کلی ناشی از کار، مستمری ازکارافتادگی جزئی ناشی از کار، غرامت مقطوع نقص عضو و همچنین مستمری بازماندگی در صورت فوت.

    در این گزارش به صورت مفصل در مورد معدن طبس توضیح داده شده  و آمده که در رابطه با معدن معدنجوی طبس با توجه به شواهدی که تاکنون در دسترس پژوهشگران قرار گرفته، به‌نظر می‌رسد که تجمع یا تصاعد آنی گاز متان که درنتیجه‌ عدم تهویه مناسب یا برخورد به حفره گازی که در حین استخراج حاصل‌شده، زمینه‌ساز وقوع انفجار شده‌ است. در اثر ایجاد جرقه (که منشأ آن هنوز مشخص نیست) مثلث انفجار کامل شده و انفجار صورت می‌گیرد و کارگاه نیز تخریب می‌شود. در لحظه انفجار گاز متان، به‌دلیل افزایش دمای حاصل از انفجار و وجود گرد زغال، انفجار گرد زغال نیز صورت گرفته که باعث نشر مقدار زیادی گاز مونوکسید کربن شده و منجر به مسمومیت شدید و درنهایت فوت برخی از کارگران معزز شاغل در این معدن می‌شود. درنهایت درنتیجه‌ انفجار در بلوک C و نشت گاز مونوکسید کربن توسط فن‌ها به بلوک B، ۲۹ کارگر شاغل در تونل B و ۲۰ کارگر شاغل در بلوک C فوت می‌کنند. با اضافه‌شدن ۳ نفر از ۱۷ مصدوم این حادثه به فوتی‌ها، تعداد کل فوت‌شدگان این حادثه به ۵۲ نفر می‌رسد.

    جمع بندی گزارش در مورد دلایل بروز حادثه هم به عوامل متعددی مثل فقدان سیستم مانیتورینگ و گازسنجی خودکار در معدن، فقدان نظارت ایمنی نقشه‌های معدن، عدم انجام عملیات گاززدایی پیش از استخراج معدن‌جو، ناکارآمدی ساختار بازرسی از معدن، عدم توجه به حوادث مشابه و هشدار کارگران، حذف «دفتر نظارت بر معادن» وزارت صمت و صلاحیت‌سنجی دقیق برای اعطای پروانه بهره‌برداری معدن بیان شده است.

    در این گزارش راهکارهای به سیاست گذاران ارائه شده است. در توضیح این راهکار بیان شده که آموزش سلامت کار و تقویت دانش و مهارت‌های ایمنی کارگران، کارفرمایان و بازرسان، تأمین، نوسازی و استانداردسازی دستگاه‌ها و تجهیزات استخراج و ایمنی معادن، اصلاح ساختار نظارت و بازرسی بر ایمنی کارگاه‌ها و معادن کشور، ضرورت بازنگری، تفکیک و اولویت‌بندی در آیین‌نامه ایمنی معادن و اصلاح قوانین بازرسی و مسئولیت‌های حقوقی بازرسان از جمله پیشنهاداتی است که باید اعمال شود.

    متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=27292

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    bB9rg3 لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس