×
مرکز پژوهش های مجلس بررسی کرد؛

ظرفیت شناسی مدیریت سرمایه انسانی دستگاه های اجرایی

مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی به بررسی ظرفیت شناسی مدیریت سرمایه انسانی دستگاه های اجرایی پرداخت.

  • ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۱
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • 883 بازدید
  • ۰
  • ظرفیت شناسی مدیریت سرمایه انسانی دستگاه های اجرایی

    دفتر مطالعات مدیریت این مرکز در گزارش «ظرفیت‌شناسی مدیریت سرمایه انسانی دستگاه‌های اجرایی» آورده که کارکنان سرمایه‌های اصلی یک سازمان هستند و مدیریت این سرمایه‌ها اهمیت زیادی دارد. در این میان، مدیریت سرمایه‌های انسانی دولت به دلیل سهم قابل‌توجه هزینه‌های پرسنلی از بودجه عمومی و تأثیر آن بر آحاد جامعه از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    در ادامه این گزارش ذکر شده که دراین خصوص تاکنون پژوهش‌های متعددی انجام شده که تمرکز عمده آن‌ها ناظر بر نقاط ضعف، تهدیدات و چالش‌های نظام سرمایه انسانی دولت بوده و کمتر به نقاط قوت، فرصت‌ها و ظرفیت‌های قابل‌استفاده توجه شده است. در این راستا، در گزارش حاضر با بهره گیری از ابزار گروه کانونی، به بررسی و تحلیل مدیریت سرمایه انسانی دولت براساس چارچوب SOAR پرداخته می‌شود.

    در این گزارش تصریح شده که براین اساس، نقاط قوت و فرصت‌های حوزه مدیریت سرمایه انسانی دولت در شرایط کنونی و چشم‌اندازها و دستاوردهای موردانتظار در آینده بررسی و احصا گردید و ظرفیت‌های بالقوه شناسایی شد. دراین راستا، فرصت جایگزینی نسل جوان و باانگیزه در نظام اداری (با توجه به نزدیکی بازنشستگی بخش قابل توجهی از کارکنان دولت)، انتقال دانش و تجربه سازمان‌های بخش خصوصی به بخش دولتی، ظرفیت اصلاح و تنقیح قوانین و مقررات گسترده و پیچیده اداری و استخدامی با استفاده از هوش مصنوعی و ظرفیت اندیشکده‌های تخصصی باید مورد توجه قرار گیرد.

    در این گزارش همچنین ظرفیت پذیرش تصمیمات متمرکز اداری در دستگاه‌های اجرایی بخش عمومی، ظرفیت تحول در سرمایه انسانی و فناوری‌های انجام وظایف متولی راهبری نظام اداری کشور، یکپارچه‌سازی سامانه‌های مختلف حوزه سرمایه انسانی دولت، تحقق دولت هوشمند و تقویت کارایی و اثربخشی و بهره‌وری دولت به‌عنوان ظرفیت‌های پیش‌روی نظام مدیریت سرمایه انسانی دولت شناسایی شد که با برنامه‌ریزی صحیح و پیگیری مستمر می‌توان آن‌ها را محقق کرد.

    یافته‌های کلیدی هم در این گزارش تشریح شده است. در این بخش ذکر شده که  پس از بررسی و تحلیل براساس چارچوب SOAR، نقاط قوت، فرصت‌ها، چشم‌اندازها و نتایج (دستاوردهای) حوزه مدیریت سرمایه انسانی دولت شناسایی شدند. وجود ظرفیت‌های قانونی و سیاستی مختلف، تجربه یک قرن قانون‌گذاری در حوزه اداری و استخدامی، وجود نهاد متمرکز راهبری و سیاست‌گذاری حوزه مدیریت سرمایه‌های انسانی (سازمان اداری و استخدامی کشور)، تقویت تجربه و دانش تخصصی مدیریت سرمایه انسانی در بخش دولتی، توسعه سامانه‌های مختلف و بهره‌مندی از زیرساخت فناورانه مناسب، بهره‌مندی از کارکنان متخصص و آموزش‌دیده، وجود ظرفیت آماری و اطلاعاتی مناسب در حوزه مدیریت سرمایه انسانی دولت و وجود سازوکارهای مؤثر نظارت بر اجرای قوانین و مقررات نظیر دیوان عدالت اداری و هیئت تطبیق مصوبات دولت با قوانین نقاط قوتی هستند که در این حوزه شناسایی شدند.

    در ادامه بیان شده که هم‌چنین، وجود نیروی انسانی کم‌هزینه و دردسترس، نزدیکی بازنشستگی بخش قابل توجهی از مدیران و کارکنان، رشد دانش و تجربه حوزه مدیریت سرمایه انسانی در سازمان‌های بخش خصوصی و امکان انتقال آن‌ به بخش دولتی، به‌کارگیری فناوری‌های نوظهور نظیر هوش مصنوعی، ماهیت متمرکز نظام تصمیم‌گیری در حوزه مدیریت سرمایه انسانی و امکان پیاده‌سازی سریع‌تر سیاست‌ها و خط‌مشی‌ها و دانش و تجربه اندیشکده‌های تخصصی و شرکت‌های دانش‌بنیان در این حوزه فرصت‌هایی هستند که با استفاده مؤثر از آنها می‌توان نظام مدیریت سرمایه انسانی دولت را توسعه داد.

    در بخش دیگری از این گزارش آمده که اتصال و یکپارچگی زیرنظامات مختلف مدیریت سرمایه انسانی دولت، تحقق نظام مدیریت سرمایه انسانی صحیح و عادلانه، نیل به مدیریت سرمایه انسانی نتیجه‌گرا و عملکردمحور و رضایتمندی مطلوب آحاد مردم از خدمات دولتی نیز به عنوان چشم‌اندازها و اهداف بلندمدت این حوزه شناسایی گردید. هم‌چنین، افزایش انگیزه و رضایت کارکنان دولت، افزایش بهره‌وری، کارایی و اثربخشی دستگاه‌های اجرایی، اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری و آیین‌نامه‌های آن، ثبات و پایداری نظام اداری کشور و افزایش اعتماد و رضایت عمومی نتایجی هستند که در صورت تحقق چشم‌اندازهای حوزه مدیریت سرمایه انسانی دولت به دست می‌آیند.

    متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=27163

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس