دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارشی با عنوان پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران برآورد تولید ناخالص داخلی ماهانه (بهمنماه ۱۴۰۳) آورده که داشتن تصویری بهنگام و قابل اعتماد از تحولات تولید ناخالص داخلی کشور، میتواند بهطور موثر به بهبود سیاستگذاری و پایش دقیقتر اقتصاد کلان کمک کند.
در گزارش این نهاد پژوهش آمده با توجه به تاخیر مراجع آماری در این حوزه و درخواستهای مکرر نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رفع این کاستی و ارائه تصویری بهنگامتر از رشد اقتصادی، مرکز پژوهشهای مجلس تلاش کرده است که زیر ساختی محاسباتی فراهم کند تا بر اساس آن رشد اقتصادی کشور با تواتر ماهانه و در سریعترین زمان ممکن، برآورد و ارائه شود.
طبق محاسبات مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ، رشد اقتصادی کشور در بهمن سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۸/۱ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز ۶/۱ درصد برآورد میشود. نتایج برآوردهای این مرکز نشان میدهد در بهمن ۱۴۰۳، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ارزشافزوده بخش «کشاورزی» رشد ۳ درصدی، بخش «نفت خام و گاز طبیعی» رشد ۸/۳ درصدی، گروه «صنایع و معادن» رشد منفی ۷/۳ درصدی و گروه «خدمات» رشد ۱/۴ درصدی را ثبت کردهاند.
در این گزارش تصریح شد داشتن تصویری بهنگام و قابل اعتماد از وضعیت بخش حقیقی اقتصاد در تصمیمگیریهای اقتصادی بسیار با اهمیت است. بااینحال، مشابه اکثر کشورهای دنیا، در ایران نیز اولین برآوردها از رشد اقتصادی هر فصل حداقل سه ماه پس از پایان آن فصل منتشر میشود. برای نمونه، مراجع آماری کشور، آمارهای رشد اقتصادی تابستان سال ۱۴۰۳ را در پایان فصل پاییز منتشر کرده اند.
در گزارش این نهاد پژوهشی بیان شد داشتن تصویری بهنگام و قابل اعتماد از تحولات تولید ناخالص داخلی کشور، میتواند بهطور موثر به بهبود سیاستگذاری و پایش دقیقتر اقتصاد کلان کمک کند. بااینحال در ایران مشابه اکثر کشورهای دنیا اولین برآوردها از رشد اقتصادی فصل مدنظر، حداقل سه ماه پس از پایان فصل مذکور منتشر میشود. برای رفع این چالش در ادبیات اقتصاد کلان چارچوبهایی برای برآورد رشد اقتصادی ماهانه ارائه شده است. در این چارچوبها سعی میشود تا با استفاده از دادههایی که بهصورت بهنگام و با تواتر زیاد (غالباً ماهانه) در دسترس هستند، رشد اقتصادی کشور در سریعترین زمان ممکن برآورد شود.
در توضیح دیگر یافته های گزارش مرکز پژوهش ها بیان شده در بهمنماه ۱۴۰۳ رشد اقتصادی کشور ۸/۱ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز ۶/۱ درصد برآورد میشود. ارزشافزوده گروه کشاورزی در بهمن ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳ درصد رشد داشته است . ارزشافزوده بخش نفت خام و گاز طبیعی در بهمن ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۸/۳ درصدی داشته است که نسبت به دیماه نشاندهنده کاهش تولیـد نفت خام بر اساس آمار اوپک از منابع ثانویه نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
طبق محاسبات مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ارزشافزوده گروه صنایع و معادن در بهمن ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد منفی ۷/۳ درصدی داشته است که کاهش آن نسبت به دیماه عمدتا ناشی از کاهش شاخص تولید صنایع بورسی در بهمنماه ۱۴۰۳ و کاهش شاخص فروش نهادههای ساختمانی بورسی است. ارزشافزوده گروه خدمات در بهمن ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۱/۴ درصدی داشته است. در بهمن ماه بخش خدمات تحتتأثیر رشد بخشهای اصلی ازجمله بخشهای «حملونقل و انبارداری»، «املاک و مستغلات» و «فعالیتهای مالی و بیمه» بوده است.
در جمع بندی یافته های گزارش مرکز پژوهش ها بیان شد براساس اعلام بانک مرکزی تولید ناخالص داخلی در فصل تابستان ۱۴۰۳ رشد ۷/۲ درصدی و تولید ناخالص داخلی بدون نفت رشد ۳/۲ درصدی را ثبت کرده است. به همین ترتیب نتایج برآوردها نشان میدهد تولید ناخالص داخلی با نفت در بهمن سال ۱۴۰۳ رشد ۸/۱ درصدی و بدون نفت رشد ۶/۱ درصدی داشتهاست. همچنین در بهمن سال ۱۴۰۳، بخش کشاورزی تحتتأثیر افزایش تولید محصولات زراعی و باغی با رشد ۳ درصدی، بخش نفت خام و گاز طبیعی تحتتأثیر کاهش تولید نفت خام با رشد ۸/۳ درصدی، گروه صنایع و معادن تحتتأثیر کاهش شاخص صنایع بورسی در بخش صنعت و معدن و کاهش شاخص فروش نهادههای ساختمانی بورسی با رشد منفی ۷/۳ درصدی و گروه خدمات تحتتأثیر رشد مثبت بخشهای اصلی خود با رشد ۱/۴ درصدی روبهرو بوده است.
متن کامل گزارش را اینجا بخوانید .
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.