اولین نشست تجربه نگاری قانون حمایت از گزارشگران فساد در سال ۷ بهمن ۱۴۰۳ درمرکز پژوهشهای مجلس برگزار شد
روح الله نجابت نماینده مجلس شورای اسلامی، جلیل محبی، معاون پژوهشهای حقوقی و سیاسی مرکز پژوهشهای مجلس، محمدامین کیخای فرزانه، رئیس مرکز آموزش و پژوهشهای سلامت اداری سازمان بازرسی کشور و حسین منّتی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی حاضران در این نشست بودند.
بحث فساد در همه کشورها یکی از مهم ترین مسائلی است که با آن درگیر هستند. برای مقابله با این پدیده هم راهکارهای مختلفی در پیش گرفته شده که یکی از این رهکارها استفاده از گزارش های مردمی است. قانون گزارشگران فساد هم در کشورمان تلاش برای ایجاد بستر مشارکت مردم در مقابله با فساد است.
بررسی تطبیقی قانون حمایت از گزارشگران فساد
حسین منّتی، در این نشست با ارائهای به تحلیل قانون حمایت از گزارشگران فساد پرداخت و پیرامون پنج محور نقد مفهومی، نقد ساختاری، نقد حقوقی، نقد عملیاتی و نقد اجتماعی به بررسی تطبیقی این قانون با قوانین مشابه در کشورهایی همچون انگلیس، فرانسه، آلمان، آمریکا، ایتالیا و دیگر کشورها اشاره کرد و همچنین راهکارهایی ناظر به رفع نقایص قانون ارائه کرد.
وی گفت: ارائه تعریف دقیق از مفاهیمی همچون فساد، سوء نیت، اقدامات تلافی جویانه و دیگر مفاهیم مشابه تشکیل نهاد مستقل برای دریافت گزارشها، رفع ابهامات مربوط به ضمانت اجرا برای گزارشگر و پیشبینی جبران خسارت برای متهم، تدوین جدول زمانبندی مشخص در فرایند گزارشدهی و ایجاد فرهنگسازی عمومی در خصوص گزارشدهی از جمله مهمترین راهکارهایی است که می توان به کار گرفت.
ثمره قانون حمایت از گزارشگران فساد کاهش فساد است
جلیل محبی، در ادامه این نشست به بیان دیدگاه های خود پرداخت. وی در تحلیل این قانون بیان داشت: این قانون حتی اگر اجرا نشود هم باز قانون مهی است چرا که از دل تطبیق سنتهای فقهی با ساز و کار مدرن قانونگذاری بیرون آمده است. با این حال نهادهای مسئول اجرا مثل قوه قضاییه و سازمان بازرسی کل کشور در اجرای درست قانون بسیار نقش مهمی دارند.
معاون پژوهشهای حقوقی سیاسی مرکز پژوهشهای مجلس، ادامه داد: اما ثمره قانون کجا مشخص میشود؟ ثمره این قانون کشف زیاد فساد نیست؛ بلکه کاهش فساد است. قانون حمایت از گزارشگران فساد هرچند مانع است، اما بهتر بود همه مصادیق مفاسد اقتصادی در آن به صراحت قید میشد.
نظارت مردمی برای ایجاد حس اثرگذاری در مردم مهم است
کیخای فرزانه هم در این نشست ضمن اشاره به مبانی قانون حمایت از گزارشگران فساد در فقه اجتماعی و نهاد امر به معروف و نهی از منکر، نظارت مردمی را به منظور ایجاد احساس دخالت و اثرگذاری در روند حاکمیت برای مردم مهم دانست.
رئیس مرکز آموزش و پژوهشهای سلامت اداری سازمان بازرسی کشور، با بیان اینکه باید دقت داشت که نظارت همگانی در حوزه پیشگیری از فساد قرار میگیرد نه مقابله یا مبارزه با فساد، ادامه داد: باید مشخص شود فرایند رسیدگی به گزارشها و نظارت بر اقدامات سازمان بازرسی در این خصوص دقیقاً به چه صورت خواهد بود.
گام مهم در مبارزه با فساد
نجابت، هم در این نشست با این عنوان که وجود قانون فارغ از ایراداتی که دارد یک گام بزرگ و رو به جلو در امر مبارزه با فساد است، به مسائل و مشکلات بر سر راه تصویب قانون اشاره کرد و ابراز امیداوری کرد که با همکاری دستگاههای دخیل این موانع رفع شود./پایان پیام
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.