×
مرکز پژوهش ها در سالی که گذشت؛

روایتی نو از اجلاس خانواده، آینده و پیوندهای پایدار

رویداد خانواده، آینده و یپوندهای پایدار یکی از مهم ترین رویدادهای مرکز پژوهش های مجلس در سال ۱۴۰۳ با حضور و سخنرانی روسای جمهور و مجلس با هدف تبیین الگوی سوم زن مسلمان برگزار شد.

  • ۵ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۳
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • 955 بازدید
  • ۰
  • روایتی نو از اجلاس خانواده، آینده و پیوندهای پایدار

    سال ۱۴۰۳ در مرکز پژوهش های مجلس سال برگزاری رویدادهای مختلفی بود؛ برخی از این رویدادها در سال های گذشته هم برگزار شده بود که در این سال هم ادامه پیدا کرد اما برخی برای اولین بار برگزار شد. رویداد خانواده، آینده و پیوندهای پایدار یکی از همین رویدادها بود.

    بغض رییس جمهور در رویداد خانواده

    مسعود پزشکیان رئیس جمهور یکی از سخنرانان اصلی رویداد خانواده بود اما سخنرانی او شروع نشده با بعض به اتمام رسید. پزشکیان در این رویداد پس از دیدن عکس خانوادگی قدیمی و چهره همسر مرحومه اش، با بغض از حاضران اجلاس بین المللی خانواده، آینده و پیوندهای ماندگار عذرخواهی و از ادامه سخنرانی خودداری کرد و با این اشک‌ها مهر تاییدی بر اهمیت تحکیم بنیان خانواده زد.

    بدا به حال ما، اگر زنان را بر سر دوراهی خانه داری و نقش اجتماعی قرار بدهیم

    محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در اجلاس بین المللی خانواده، آینده، پیوندهای پایدار، با بیان اینکه باید فرصتی فراهم کنیم تا زنان بتوانند در کنار نقش مادری، در عرصه های عمومی حضور فعال داشته باشند گفت: بدا به حال ما، اگر زنان را بر سر دوراهی خانه داری و نقش اجتماعی قرار بدهیم.

    رئیس قوه مقننه با تأکید بر اینکه بعد از انقلاب اسلامی بود که طعم ملی بودن، اراده، جامعه مستحکم و خلاق را درک کردیم، اظهار داشت: ملیت و انسجام ملی ارمغان انقلاب اسلامی برای ما است، چنانچه امروز با افتخار می‌گوییم ارزش زن به حضور در عرصه‌های ملی، سیاسی، دانشگاهی، علمی، هنری، ورزشی و غیره به برکت انقلاب اسلامی است.
    رئیس دستگاه تقنینی کشور اضافه کرد: رهبری فرمودند انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت سازی و جامعه سازی متکی به خانواده است که باید به آن توجه شود.

    ضرورت تبیین الگوی سوم زن مسلمان

    بابک نگاهداری رییس مرکز پژوهش های مجلس نیز در این رویداد از ضرورت تبیین الگوی سوم زن مسلمان سخن گفت.

    وی در تبیین این دیدگاه خود بیان داشت: الگوی اول در این سیاست که مطلوب جامعه تمدنی،«خانواده محوری جامعه و تقویت کارکردهای اصلی آن بر پایه الگوی اسلامی خانواده» بیان شده که در آن دو گانه خانواده/ جامعه احیا می شود و فردیت کمرنگ می شود. در این الگو خانواده به عنوان یک نهاد قدرتمند و کنشگر اجتماعی در حل مسائل جامعه محوریت میابد و دولت در این الگو مکلف به بسترسازی و تعریف امکان ها و ساز و کارهای حقوقی این مهم است.

    نگاهداری گفت: الگوی دیگر توجه به خانواده به‌عنوان یک موضوع فرابخشی در کلیه قواعد و قوانین و ساز و کارهای اجرایی بخشی است. در واقع در این الگو بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی باید اهداف و برنامه های عملیاتی خود را در راستای شکل گیری خانواده تمدنی بازآرایی کنند.

    وی توضیح داد: در رویکرد سوم، نیازها و مناسبات داخلی خانواده از قبیل ازدواج آسان و به هنگام، استحکام خانواده، نفی تجرد، تقویت شاخص های رضایت، احترام، مودت، افزایش کمیت و کیفیت فراغت خانوادگی و …. مورد توجه قرار گرفته است. در این بخش انواع حمایت ها و مضاف بر آن رویکردها و جهت گیری های حمایتی تبیین شده‌اند.

    وی با بیان اینکه خانواده محوری نیاز به بازتعریف نقش‌های آن دارد، خاطرنشان کرد: الگوی سوم زن مسلمان که نه در نظام گفتمانی الگوی غربی و نه در نظام گفتمانی الگوی شرقی قرار می‎گیرد و تعارض‌های نقشی زنان در آن به حداقل می‌رسد، مادری در اولویت است و رشد و شکوفایی زنان نیز در کنار آن تحقق پیدا می‌کند، نیز نیاز به بازتعریف الگوی خانواده دارد.

    پنل الزامات خانواده پایدار در جوامع امروزی

    پنل الزامات خانواده پایدار در جوامع امروزی در اجلاس بین‌المللی خانواده، آینده، پیوندهای پایدار با حضور حجت الاسلام مهدی هادی، رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه، فاطمه محمدبیگی، رئیس فراکسیون زنان و خانواده و مجلس شورای اسلامی، غلامعلی افروز، رئیس اندیشکده خانواده در مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و فریبا علاسوند، عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده  برگزار شد.

    هادی گفت: به توجه اصل ۱۰ قانون اساسی به نهاد خانواده به عنوان واحد بنیادین جامعه اسلامی اشاره کرد و گفت: در این اصل قانون اساسی، به استواری روابط خانوادگی تأکید دارد. اما سوال اینجاست که چه زمانی و با چه مصادیقی می توان گفت که روابط در یک خانواده پایدار است؟
    در ادامه این پنل، افروز به بیان دیدگاه های خود پرداخت. افروز با تأکید بر اینکه همه قوانین مصوب در مجلس و همه آیین‌نامه‌های دولت باید با محوریت خانواده باشد، اظهار کرد: حکمی که از سوی یک قاضی صادر می‌شود، باید دغدغه خانواده در آن لحاظ شده باشد. همه وزارتخانه‌ها باید کار خود بر محوریت خانواده قرار دهند.

    وی با اشاره به اصل دهم قانون اساسی، گفت: باید مسئولان و نمایندگان مجلس باور داشته باشیند که خانواده تنها نهاد فطری و بی‌بدیل جامعه بشریت بوده و فلسفه خلقت بر زوجیت استوار شده است.

    در بخش دیگری از این پنل، علاسوند هم بیان داشت: امروزه در جوامع مدرن به ابرفردگرایی تأکید می شود. ابرفردگرایی به معنی تربیت نسل خودمتمرکز و نسلی که همه امور، حتی دین را به شدت شخصی می کند.

    وی توضیح داد: دین نزد این نسل امری کاملا شخصی است و ارزش های یک ابرفرد، کاملا خودخوان است. در ابرفردگرایی، جهان بینی انسان شخصی شده و فرد در مرکز جهان بینی خود قرار می گیرد.

    در ادامه این پنل فاطمه محمدبیگی، رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی، با اشاره به مواد ۷۹، ۸۰ و ۸۱ در برنامه هفتم پیشرفت به جایگاه زنان و جمعیت اشاره کرده، اظهار کرد: در قانون برنامه هفتم پیشرفت، تکالیفی برای دولت طی ۵ سال آینده در خصوص رشد جمعیت و تحکیم بنیان خانواده در نظر گرفته شده است که در آن موضوعاتی همچون افزایش ۲۵ درصدی الگوی همسرگزینی، تعجیل در ازدواج زود هنگام آسان و پایدار، افزایش ۲۵ درصدی اشتغال زنان، افزایش ۵ درصدی ازدواج و کاهش ۵ درصدی طلاق، افزایش جمعیت از طریق شرکت‌های دانش بنیان و خانه‌های خلاق در حوزه زن و خانواده، کاهش ۳۰ درصدی سقط جنین و … آیا چنین سنجه‌هایی تاکنون محقق شده‌اند؟ آیا قوای سه گانه آمادگی اجرای چنین برنامه‌هایی را دارند؟

    پنل راهکارهای حفظ و گسترش خانواده محوری پنل دوم این رویداد با حضور زهرا بهروز آذر، معاون زنان و خانواده ریاست جمهوری، سمیه رفیعی، نایب رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس، رقیه سادات مؤمن، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) و فهمیه فرهمندپور، دبیر ستاد خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
    بهروزآذر در این پنل با بیان اینکه خانواده ستون فقرات توسعه و پیشرفت است، گفت: امروز ۴ ابرچالش جهانی اعم از تغییرات فناورانه، مهاجرت و شهرنشینی، تحولات جمعیتی و تغییرات آب و هوایی باعث تأثیراتی بر حوزه خانواده در همه کشورها شده است.

     

    معاون رئیس جمهور در حوزه زنان و خانواده ادامه داد: استفاده از دستگاه های دیجیتال منجر به کاهش استفاده از ارتباطات حضوری شده و از سوی دیگر پیوندهای بین نسلی به واسطه مهاجرت ها تغییر کرده که منجر به فراموشی آیین های دیرینه شده است که در نهایت استحکام خانواده را تحت تأثیر قرار داده است.

    رفیعی نیز به عنوان سخنران دیگر این پنل، با بیان اینکه در نظام های سیاسی و حکمرانی دنیا، نظام قالب، نظام سرمایه داری شد به این معنا که کار کردن باید منفعت آن نظام را تأمین کند، گفت: اقشار ضعیف که توان مقابله کمتری با این پدیده را داشتند دچار چالش شده و در نهایت زنان و کودکان تبدیل به کالایی برای رسیدن این نظام به اهداف خود شد.

    فرهمند پور هم گفت: برای مقتضیات زیست انسانی سه موضوع  گفتمان در جهت سیاست گذاری، قانون گذاری و تصمیم گیری را داریم، این سه مقطع شامل فرد، خانواده و جامعه است که زیست بشری را شکل می‌دهند.

    پیام رئیس مجلس لبنان
    رییس مجلس لبنان هم در پیامی مکتوبی به این همایش نوشت: برگزاری این همایش، یکی از اشکال این رویارویی است که تلاشی برای تکیه بر مشترکات ملت‌های جهان و سعی در ایجاد پل های گفتگو و همکاری در مقابل طرح‌های سلطه و نهادینه سازی اصل زور، خشونت و استکبار است. این تلاش ها طیف وسیعی از اهداف را شامل می شود از جمله اهداف فرهنگی که در زیر مجموعه آن عنوان خانواده مطرح است.

    بیانیه رویداد خانواده
    در بیانیه پایانی این رویداد هم تاکید شد که باید گفتمان جدیدی در عرصه کنش های خانواده محور در سطح ملی و بین المللی شکل بگیرد. در بخشی از این بیانیه آمده که  در خانواده پایدار وجود روابط مستحکم ارادی حرکت تکاملی و رشد همه جانبه تمام اعضا را رقم زده، موجبات و زمینه‌های افزایش سرمایه اجتماعی را در درون خود ایجاد و تقویت نموده و در نسل‌های آینده باز تولید می‌کند در پرتو یک خانواده پایدار زنان با کسب مهارت‌های لازم به عنوان یکی از مهم‌ترین سرمایه‌های انسانی نقش ویژه‌ای در فرایند متنوع توسعه فردی و اجتماعی را ایفا نموده و از طریق تربیت فرزندان و حفظ تعادل در خانواده تاثیر بسزایی بر نیمه دیگر جامعه یعنی مردان بر جای می‌گذارند.

    در پایان این رویداد از بهروز شعیبی کارگردان مطرح سینما و تلویزیون توسط رئیس جمهور و تعدادی از مسئولان فعال در حوزه خانواده قدردانی شد. همچنین قالیباف رئیس قوه مقننه در این اجلاس ضمن اهدای اولین جایزه «طوبی» به بانوی اردبیلی، خانم عالی‌مراد که از همسر جانباز خود نگهداری می‌کند، از سال‌ها صبوری وی قدردانی به عمل آورد./پایان پیام

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=26983

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس