×
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی بررسی کرد؛

اعتبارات دستگاه های رفاه و تأمین اجتماعی در لایحه بودجه ۱۴۰۴

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی به بررسی اعتبارات دستگاه های رفاه و تأمین اجتماعی در لایحه بودجه 1404 پرداخت.

  • ۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۰
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • 1004 بازدید
  • ۰
  • اعتبارات دستگاه های رفاه و تأمین اجتماعی در لایحه بودجه ۱۴۰۴

    دفتر مطالعات اجتماعی این مرکز  با انتشار گزارش « اعتبارات دستگاه‌های رفاه و تأمین اجتماعی در لایحه بودجه ۱۴۰۴» آورده که مطابق قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی، این نظام شامل: سه حوزه بیمه‌ای، حمایتی- توان‌بخشی و امدادی است.

    در این گزارش تصریح شده که در بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۴ کشور، به‌صورت‌کلی اعتباری معادل ۱۴,۱۴۵,۴۵۱,۲۵۵ میلیون ریال (۱,۴۱۴ هزارمیلیارد تومان) برای حوزه رفاه و تأمین اجتماعی در نظر گرفته‌ شده ‌است. بنابراین اعتبارات مربوط به رفاه و تأمین اجتماعی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ معادل ۲۶.۲۷ درصد از مصارف عمومی دولت را شامل می‌شود.

    در این گزارش ذکر شده که اگر مطابق با اسناد فوق، حوزه رفاه و تأمین اجتماعی به سه بخش فوق‌الذکر تقسیم شود، به‌ترتیب اعتبارات حوزه صندوق‌های بازنشستگی و بیمه‌های اجتماعی معادل ۱,۱۱۹ هزار میلیارد تومان (۷۷۷ هزار میلیارد از این رقم، جبران کسری صندوق‌های بازنشستگی و متناسب‌سازی است) (۷۹ درصد اعتبارات رفاه اجتماعی)، حوزه حمایتی و توانمندسازی معادل ۲۷۱ هزار میلیارد تومان (۱۹ درصد اعتبارات رفاه اجتماعی) و حوزه امداد اجتماعی معادل ۲۳ هزار میلیارد تومان خواهد شد (۲ درصد اعتبارات رفاه اجتماعی).

    یافته‌های کلیدی بخش دیگر گزارش مرکز پژوهش های مجلس است.  در این بخش ذکر شده که اعتبارات سازمان بهزیستی کشور در لایحه ۱۴۰۴ به دو بخش عمده قابل تقسیم است. اعتباراتی که برای خود سازمان بهزیستی در نظر گرفته شده‌؛ معادل ۱۹.۵ هزار میلیارد تومان است. همچنین اعتبارات اجرای قانون حمایت از معلولان برابر با ۲۳.۸ هزار میلیارد تومان است. اعتبارات مذکور نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به‌ترتیب ۴۳ و ۸۱ درصد افزایش داشته است.

    در این گزارش آمده که در مجموع اعتبارات این سازمان معادل ۴۳.۴ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۴ در نظر گرفته شده‌ که این رقم نسبت به سال گذشته رشدی ۶۱ درصدی داشته است.

    در گزارش دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش ها آمده که اعتبارات کمیته ‌امداد امام‌خمینی (ره) در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ معادل ۲۳.۹ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده که نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۳ رشد حدود ۲۸ درصدی را نشان‌ می‌دهد.

    در ادامه این گزارش بیان شده که علاوه‌بر این، در جدول شماره «۱۴» لایحه نیز تحت‌عنوان «مستمری خانوارهای تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور» معادل ۳۶.۷ هزار میلیارد تومان برای این سازمان و اعتباری تحت‌عنوان «مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته ‌امداد امام‌خمینی (ره)» معادل ۶۲.۹ هزار میلیارد تومان برای کمیته ‌امداد امام‌خمینی (ره) منظور شده ‌است.

    در این گزارش تصریح شده که اعتبارات بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ حدود ۱۲۲ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی‌ شده ‌است که نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۳، ۳۴ درصد رشد داشته است.

    در ادامه گزارش مرکز پژوهش ها آمده که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، مجموع صندوق‌های بازنشستگی بیش از ۶۲۱ همت از بودجه عمومی را به خود اختصاص داده‌اند که در مجموع رشد ۵۳ درصدی را نسبت به سال گذشته به ثبت رسانده‌اند.

    در این گزارش ذکر شده که از میان صندوق‌های بیمه‌گر، صندوق بازنشستگی کشوری با ۶۳٪، بیشترین سهم از دستگاه‌های حوزه‌ بیمه‌ای را به خود اختصاص داده است. سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح نیز ۲۹٪ از مجموع اعتبارات صندوق‌های بیمه‌گر را به خود اختصاص داده است. یعنی دو صندوق کشوری و لشکری در مجموع حدود ۹۲٪ از اعتبارات صندوق‌های بیمه‌گر را به خود اختصاص داده و ۸٪ باقی‌مانده مربوط به ۳ ٪ صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان فولاد، ۲٪ سازمان تأمین اجتماعی، ۱٪ صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر و کمتر از ۱٪ مربوط به صندوق بازنشستگی وزارت اطلاعات است.

    در بخش دیگر یافته های این گزارش بیان شده که اعتبارات متفرقه انتقال‌نیافته در جداول «۸» و «۹» شامل تأدیه بدهی و متناسب‌سازی به میزان ۳۸۸۷۸۹۰۰۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته‌ شده ‌است.

    در این گزارش آمده که اعتبار پیش‌بینی شده برای جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ حدود ۱۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده که نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۳، ۶۲ درصد رشد داشته است.

    در بخش دیگر این گزارش بیان شده که سازمان مدیریت بحران کشور در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ اعتباری بالغ بر ۶۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان را به خود اختصاص داده که نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۳، ۷۹ درصد رشد داشته است.

    در آخرین بند بخش یافته های گزارش مرکز پژوهش ها ذکر شده که سازمان اورژانس کشور در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ حدود ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار را به خود اختصاص داده و با رشد ۲۴۹ درصدی نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۳، بیشترین رشد را در میان دستگاه‌های امدادی از آن خود کرده است.

    در بخش پیشنهادات این گزارش هم بیان شده که مطابق با‌ ماده (۳۰) قانون حمایت از حقوق معلولان «به‌منظور شفاف‌سازی منابع مالی اختصاص ‌یافته برای اجرای این قانون و حمایت از افراد دارای معلولیت، سازمان برنامه و بودجه مکلف است نسبت به ایجاد ردیف اعتباری ذیل فصل رفاه اجتماعی متناسب با عناوین فصول این قانون در لوایح بودجه سنواتی اقدام نماید». اما تنها بودجه این قانون ذیل یک ردیف کلی با کد ۱۳۱۵۱۰ آورده‌ شده و امکان شفافیت و تفکیک خدمات برای اجرای فصول مختلف این قانون را به دستگاه واگذار کرده است. پیشنهاد می‌شود که اعتبارات فصول مختلف این قانون به تفکیک ذیل ردیف مذکور آورده شود.

    در این گزارش همچنین پیشنهاد شده که جدول شماره ۹ ردیف ۳۶-۵۳۰۰۰۰ اصلاح شود و در توضیح اصلاح آن آمده که عبارت «کمک به تأمین مسکن محرومین» به «کمک به تأمین مسکن مددجویان کمیته ‌امداد امام (ره) و سازمان بهزیستی کشور و محرومین مورد ‌تأیید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی» تغییر یابد.

    در این گزارش بیان شده که سهم سازمان بهزیستی کشور و کمیته ‌امداد امام‌خمینی (ره) در قانون «استفاده متوازن از امکانات کشور برای مناطق کمتر توسعه‌یافته» را به‌دلیل ماهیت حمایتی این دو دستگاه، می‌توان در قالب ردیف دیگر به این دو دستگاه استرداد کرد.

    افزایش اعتبار برنامه «خدمات حمایت توان‌بخشی ایثارگران» و یا افزایش سهم این برنامه در توزیع اعتبارات بنیاد شهید و امور ایثارگران و بازتعریف برنامه‌های تعریف شده ذیل بنیاد شهید و امور ایثارگران متناظر با فصول۶ گانه اجرایی (فصل دوم تا هفتم) قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران از دیگر پیشنهادات این گزارش است.

    حذف موضوع تهاتر بدهی‌های ناشی از حق‌بیمه تأمین اجتماعی کارکنان و پرداخت سایر تعهدات دانشگاه‌های علوم‌پزشکی از محل در آمده‌ ماده (۳۸) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و تهاتر بدهی‌های دولت به تأمین اجتماعی با بدهی تأمین اجتماعی به مراکز بهداشتی و دانشگاه‌های علوم‌پزشکی و در نهایت تفکیک سهم سازمان تأمین اجتماعی و صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان از مبلغ ۲۰۰ هزار میلیارد تومان تأدیه بدهی سه پیشنهاد آخرین گزارش مرکز پژوهش ها است.

    متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=26579

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس