نشست احزاب، تشکلهای سیاسی و مشارکت در فرایند قانونگذاری و نظارت از سلسله نشستهای دومین دوره جایزه ملی قانون، امروز(یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۳) در مرکز پژوهش های مجلس برگزار شد. در این نشست امیرابراهیم رسولی، دکترای علوم سیاسی و استاد دانشگاه و محمد عطریانفرعضو شورای مرکزی حزب کارگزاران حضور داشتند و به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
موضوعات و محورهایی مهمی در این نشست در محورهایی چون؛ آنچه بعنوان احزاب و تشکلهای سیاسی در ایران میشناسیم، تا چهاندازه زمینهساز مشارکت در رسیدن به قانون خوب و اجرای قانون بوده است و در وضعیت فقدان احزاب و تشکلهای فعال و موثر، سازوکار مطالبه مسئولیت تصمیمات نمایندگان مجلس چگونه است، مورد بحث قرار گرفت.
محمد عطریانفر، در این نشست به جریان شناسی تاریخی عدم شکلگیری احزاب در ایران امروز پرداخت و گفت: آغاز ورود مفاهیم نوین عرصه عمومی، عصر مشروطه است. جالب است بدانید که در عصر مشروطه جامعه شهری محدودی داشتیم.
وی افزود: ما بعد از انگلستان که به عصر مشروطه وارد شد، ما در منطقه جزو کشورهای پیش رو بودیم که وارد عصر مشروطه شدیم. در این مقطع تنها روحانیت بود که به عنوان قشر فرهیخته مشارکت گستردهای داشت.
وی سپس با تاکید بر این مسئله که عمر عصر مشروطه کوتاه بود و با برآمدن رضاخان تمام شد، ادامه داد: خاستگاه مشروطه طبقه شهری است و روستاییان خیلی نقشی ندارند و در انقلاب اسلامی هم همین صورت است و موتور محرکه این تحولات طبقه متوسط شهری است.
وی با بیان اینکه بعد از انقلاب اسلامی بین حزب و حاکمیت یک سوء تفاهم بزرگ به وجود آمده در توضیح این سوءتفاهم، گفت: بعد از انقلاب سازمان هایی مثل فداییان خلق و مجاهدین خلق به دلیل سهم خواهی و اینکه دنبال قبضه کامل انقلاب اسلامی بودند و به این هدف دست پیدا نکردند از فعالیت سیاسی به فعالیت تروریستی اقدام کردند.
عطریانفر، ادامه داد: این امر باعث سوتفاهم و نگرانی در رهبری انقلاب نسبت به احزاب و سازمدهی و تشکیلات حزبی شد. چرا که این تصور شکل گرفت که هر سازماندهی و تشکیلات حزبی می تواند در آینده برای نظام و ساختار مستقر مشکل ایجاد کند.
وی با بیان اینکه با قانون نوشتن و یا هر اقدام دیگری نمیتوان مسئله احزاب در ایران حل کرد، گفت: نخستین اتفاق اصلاح این ذهنیت است و این اصلاح هم با گفتوگو و شکل گرفتن یک نگاه مشترک بین احزاب و حاکمیت ممکن است.
امیرابراهیم رسولی، هم با انتقاد از شکلگیری احزاب در شب انتخابات، این رویه را نادرست خواند و گفت: احزاب شناسنامهدار هم در کشور داریم که این احزاب نیازمند بازسازی شورای مرکزی هستند.
این استاد دانشگاه، در این نشست گفت: خیلی از احزاب بعد از تصاحب قدرت توسط افراد تشکیل می شوند در حالی که دقیقا باید برعکس این روند باشد. این امر نشان میدهد که سازوکارهای حزبی را اشتباه فهمیدیم.
رسولی تاکید کرد: اقشار مختلف جامعه مثل هنرمندان، پزشکان، ورزشکاران و دیگر اقشار باید در احزاب حضور داشتند باشند و احزاب فعلی دچار این خلاء و مشکل هستند.
در پایان این نشست حاضران به بیان دیدگاه ها و سوالات خود از سخنرانان پرداختند. تاکید بر شکل دادن به بستری که احزاب بتوانند برای تصاحب قدرت اقدام کنند از جمله محورهای مطرح شده در پرسش و پاسخ بود./پایان پیام
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.