دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «معرفی و نحوه محاسبه شاخص موجودی انبار شرکتهای پذیرفتهشده در بورس» نوشته است که پایش اقتصاد کلان نیازمند بهکارگیری شاخصهایی است که بتواند پیشبینی مناسبی از وضعیت آینده ارائه دهد.
در ادامه این گزارش با بیان اینکه شاخص موجودی انبار میتواند بهعنوان شاخص پیشنگر برای تولیدات صنعتی مورد استفاده قرار گیرد، عنوان شده است که با توجه به انتشار دیرهنگام گزارش کارگاههای صنعتی مرکز آمار و نبود پرداختن به موجودی انبار در گزارشهای بانک مرکزی خلأ جدی در این زمینه احساس میشد. آمار منتشر شده ازسوی شرکتهای بورسی میتواند مبنای مناسبی برای پایش وضعیت موجودی انبار بخش صنعت فراهم کند و وقفه دسترسی به این آمارها را از چند سال به چند ماه کاهش دهد.
در این گزارش تصریح شده است که موجودی انبار بخش صنعت میتواند در پیشبینی چرخههای رونق و رکود و تحلیل بهتر شاخصهای تولید و فروش صنعت که این مرکز بهصورت ماهیانه منتشر مینماید، مورد استفاده قرار بگیرد. این گزارش بهعنوان گزارش پشتیبان شاخص موجودی انبار شرکتهای بورسی آماده شده است و هدف اصلی آن ارائه مفهوم موجودی انبار، فرایند و روش ساخت شاخص موجودی انبار است.
در این گزارش با اشاره به اینکه روش مورد استفاده در این گزارش محاسبه شاخص مقداری موجودی انبار شرکتها برحسب شاخص فیشر زنجیرهای است، عنوان شده است که مزیت شاخص زنجیرهای در نظر گرفتن تغییرهای تعداد شرکتهای موجود در بورس و تغییرهای سبد محصولات تولیدشده توسط شرکتها و درنتیجه محاسبه شاخص موجودی انبار با خطای پایینتر است.
در گزارش این نهاد پژوهشی آمده است که شرکتهای پذیرفته شده در بورس براساس طبقهبندی ISIC در ۳۶ صنعت قرار میگیرند، که برای ساخت شاخص موجودی انبار از پانزده صنعت تولیدی و بخش معدن استفاده شدهاست. در نهایت شاخص کل موجودی انبار از متوسط وزنی شاخص موجودی انبار صنایع به دست میآید.
در بخش دیگری از این گزارش بیان شده است که داشتن تصویر بهنگام و دقیق از وضعیت متغیرهای اقتصاد کلان و خصوصاً بخش صنعت کمک شایانی به سیاستگذاران برای طراحی، اجرا و ارزیابی سیاستهای اقتصادی میکند. با وجود اجرای طرحهای آماری مختلف توسط مرکز آمار ایران و بانک مرکزی همچنان خلأ جدی درخصوص رصد بخش صنعت بهخصوص از منظر شاخصهای پیشنگر این بخش وجود دارد. یکی از این شاخصها تغییر در موجودی انبار است که تغییرهای آن میتواند تصویری پیشنگر از وضعیت بخش صنعت ارائه کند.
در این گزارش ذکر شده است که اطلاعاتی که شرکتهای بورسی از وضعیت تولید، فروش و موجودی انبار منتشر میکنند با تقریب بسیار بالایی با کل صنعت کشور انطباق دارد. همچنین تواتر فصلی و ماهیانه انتشار گزارش شرکتهای بورسی خلأ انتشار دیرهنگام گزارش نهادهای رسمی از وضعیت صنعت را تا حد بسیار خوبی پوشش میدهد.
مرکز پژوهشهای مجلس در راستای پایش و تحلیل بهنگام وضعیت بخش صنعت، اقدام به ساخت شاخص موجودی انبار براساس اطلاعات شرکتهای بورسی نموده است.
در بخش یافته های کلیدی این گزارش آمده است که روش مورد استفاده در این گزارش محاسبه شاخص مقداری موجودی انبار شرکتها برحسب شاخص فیشر زنجیرهای است. ازاینرو تغییرهای مجموعه محصولات تولید شده و تغییرهای شرکتهای موجود در بورس در آن لحاظ شده است. در ادامه شرکتهای پذیرفته شده در بورس براساس طبقهبندی ISIC در ۳۶ صنعت قرار میگیرند و شاخص موجودی انبار از پانزده صنعت تولیدی و بخش معدن ساخته میشود.
در ادامه این بخش بیان شده است که در نهایت شاخص کل موجودی انبار از متوسط وزنی شاخص موجودی انبار صنایع به دست میآید. این شاخص امکان بهروزرسانی ماهیانه و فصلی را دارد و از این پس بهصورت گزارشهای دورهای فصلی توسط این مرکز منتشر خواهد شد. این گزارشها میتوانند به سیاستگذاران در پیشبینی وضعیت تولید در دورههای آینده اقتصاد کشور کمک کنند.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.