دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارش «اصول تنظیمگری مطلوب برای نهاد تنظیمگر بازار سرمایه و دلالتهای آن در بازار سرمایه ایران» آورده است که تنظیمگری مطلوب تنظیمگر بازار سرمایه یکی از الزامات رشد و توسعه آن و دستیابی به کارکرد اصلی این بازار یعنی تامین مالی است.
در این گزارش تصریح شده است که به جهت تحقق این مهم، نهاد تنظیمگر خود لازم است تا از اصول مشخصی پیروی نماید. ادبیات حوزه تنظیمگری بر رعایت استقلال، شفافیت، پاسخگویی و سلامت مقام تنظیمگر، تعیین اهداف ملموس و مدیریت تعارض منافع به عنوان اصول اساسی تنظیمگری تأکید دارند.
گزارش حاضر، پس از معرفی و تبیین اصول مزبور، به ارزیابی وضعیت تنظیمگری بازار سرمایه در ایران در ساحت تقنین و اجرا پرداخته و پیشنهاد داده است که اصول تنظیمگری در بازار سرمایه در سطح قانون ارتقا و تصریح شود تا علاوهبر استقلال نهاد تنظیمگر یا ناظر، پاسخگویی، شفافیت و سلامت آن مقام نیز در سطح قانون تضمین گردد.
در این گزارش بیان شده است که سازمان بورس و اوراقبهادار، بهعنوان نهاد تنظیمگر بازار سرمایه در سال ۱۳۸۴ بهموجب قانون «بازار اوراقبهادار جمهوری اسلامی ایران» و با انحلال «سازمان کارگزاران بورس اوراقبهادار تهران» تشکیل شد. هرچند در این سالها بازار سرمایه کشور توسعه نهادی و ابزاری قابل قبولی داشته است، بااینحال، بهنظر میرسد که حوزه تنظیمگری بازار سرمایه نیازمند ارتقاست. در این مطالعه، پاسخگویی، استقلال، شفافیت و سلامت به عنوان اصول مهم تنظیمگر بازار سرمایه معرفی گردید.
در ادامه این بخش گزارش ذکر شده است که پاسخگویی تعهد به انتشار عمومی، توضیح و اثبات آنچه تصمیمگیر انجام میدهد، تعریف میشود. بهدنبال پاسخگویی، اهداف، وظایف و اختیارات تنظیمگران و روشهای انجام آنها بهوضوح مشخص میگردد.
در تعریف استقلال هم بیان شده است که به این معناست که نهاد تنظیمگر بازار سرمایه برای بهکارگیری قدرتها و ابزارهای خود از سیاستها و جریانات بخشی تأثیر نپذیرد.
در این گزارش شفافیت و سلامت هم به افشای اهداف و برنامهها، بودجه و اطلاعات مرتبط با رویههای اجرایی بهصورت منسجم و عمومی اشاره دارد. سلامت یکی دیگر از اصول مهم مربوط به تنظیمگری است. مطابق با اصل سلامت رویههای داخلی که نهاد تنظیمگر بهکار میبرد، باید طوری باشد که نسبت به نظم و انسجام آن در عمل و کاهش مخاطرات کارمندان خود که دارای منافعی در تعارض با بازار یا نهاد تنظیمگر دارند، اطمینان حاصل شود.
در نتیجه گیری این بخش از گزارش ذکر شده است که این معیارها متقابلاً بر یکدیگر اثرگذارند. برای نمونه شفافیت سبب میشود تا سلامت مقام تنظیمگر حفظ شود و از قدرتهای خود سوء استفاده نکند. همچنین پاسخگویی و استقلال مقام تنظیمگر در بسیاری از شرایط با یکدیگر تعارض دارند و برخی از ابزارهای افزایش پاسخگویی ممکن است استقلال را مخدوش کند. با این بیان، طراحی مطلوب نهاد تنظیمگر نیازمند دقت و ظرافتهایی است تا بتوان به اهداف تنظیمگری مطلوب دست یافت.
در گزارش این نهاد پژوهشی براساس ارزیابی وضعیت معیارهای تنظیمگری مطلوب عنوان شده است که سازمان بورس و اوراقبهادار از منظر استقلال، در بُعد بودجه و امور مالی و همچنین وضع تعرفهها از اشخاص تحت نظارت مستقل است. بااینحال استقلال این ساختار در عزل و نصب مدیر سازمان بورس و اوراقبهادار مبهم است.
یافته دیگر این گزارش نشان میدهد که از منظر پاسخگویی، این سازمان پاسخگویی مناسبی نسبت به نهادهای بالاسری و همعرض و تا حدودی نسبت به نهادهای تحت نظارت خود (با توجه به ترکیب اعضای شورایعالی بورس) دارد، بااینحال پاسخگویی عمومی این سازمان قابل ارتقاست.
در توضیح دیگر یافته های گزارش مرکز پژوهش ها بیان شده است که سازمان بورس و اوراقبهادار در وضعیت بودجه و امور مالی و همچنین اطلاعات عمومی در دسترس خود به نسبت شفاف است، اما از منظر شفافیت در اهداف و برنامهها میتواند بیشتر ارتقا یابد.
در جمع بندی یافته های گزارش مرکز پژوهش های مجلس بیان شده است که درنهایت، بسته به امکان وقوع دربهای گردان و ترکیب اعضای شورای عالی بورس، امکان وقوع موقعیتهای تعارض منافع در شورایعالی و سازمان بورس و اوراقبهادار وجود دارد که تا حدی ممکن است رعایت سلامت مقام تنظیم¬گر را با چالش مواجه کند.
همچنین در این گزارش پیشنهاد شده است که نهاد قانونگذار به فراخور، احکام قانونی در خصوص ارتقای اصول مطلوب تنظیمگری در بازار سرمایه به تصویب برساند. به طور مشخص، ضروری است تا استقلال نهاد تنظیمگر در ابعاد مختلف و در عین حال پاسخگویی آن افزایش یابد.
در ادامه پیشنهادات این گزارش آمده است که اصول مربوط به سلامت نهاد ناظر که به طور عمده شامل رفع تعارضات منافع میشود نیز در احکام مختلف مورد اشاره قرار گیرد. اصل شفافیت در خصوص نهاد ناظر که شامل ابعاد مختلف آن از جمله ابعاد مالی، رویههای اجرایی و دستورالعملهای اجرایی میباشد، افزایش یابد. در نهایت به منظور اطمینان از اجرای این اصول، ضروری است تا رعایت این اصول توسط نهاد تنظیمگر توسط متولیان نظارت در اولویت قرار گیرد.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.