نشست حمایت از حقوق خبرنگاران به میزبانی مرکز پژوهش های مجلس با حضور محمد خدادی، معاون اسبق مطبوعاتی وزارت ارشاد، حمیدرضا اسلامی، دبیر انجمن صنفی روزنامه نگاران تهران و مهدی احمدی خبرنگار پارلمانی، سیدعلی محسنیان، مدیر گروه رسانه دفتر فرهنگ و آموزش این مرکز و جمعی از پژوهشگران برگزار شد.
محسنیان در ابتدا به توضیح چرایی تشکیل این نشست در مرکز پژوهشها پرداخت و گفت: در نشستی که ریاست مرکز پژوهشهای مجلس با خبرنگاران در شهریورماه امسال داشتند، مقرر شد که ماده واحده یا طرحی از سوی مرکز پژوهشها برای حمایت از خبرنگاران، به مجلس ارائه شود.
وی افزود: برهمین اساس، ما ۱۸ چالش مهم خبرنگاران را شناسایی کردیم و سپس براساس اولویتبندی که انجام دادیم به ۵ چالش اساسی رسیدیم. امنیت شغلی و رفاه خبرنگاران و فعالان رسانهای، نظام توزیع مطبوعات (حمایت از مطبوعات محلی)، حوزه دانشی خبرنگاران، سازمان خبرگزاریها و ناکافی بودن قوانین با توجه به تحولات فناورانه و رسانههای جدید، از جمله این موضوعات هستند.
این کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه همه جریان های سیاسی حاضر در مجلس و دولت موافق شکلگیری یک روند حمایتی از خبرنگاران هستند، گفت: این امر یک پنجره سیاستی باز کرده است و باید از فرصت ایجاد شده، برای حمایت از خبرنگاران و فعالان رسانهای استفاده کنیم.
خدادی، معاون اسبق مطبوعاتی وزارت ارشاد با ارائه تحلیلی از وضعیت رسانهای کشور، مسئله مهم در عدم حمایت از خبرنگاران را شکل نگرفتن اقتصاد رسانهها عنوان کرد و گفت: تا زمانی که چرخه اقتصادی رسانهها شکل نگیرد و رسانهها نتوانند محصولی برای فروش، تولید کنند، این مشکلات وجود خواهد داشت.
وی دیگر مسئله را نداشتن شناسنامه برای خبرنگاران عنوان کرد و افزود: این امر مخصوصا در مواقع بحران بیشتر بروز و ظهور پیدا می کند.
خدادی همچنین خروج دولت و نهادهای دولتی و حاکمیتی از رسانه داری یا عدم حمایت یارانهای از این نوع رسانهها و سازماندهی تعداد رسانههای فعال در کشور را از جمله راهکارهای تقویت نظام رسانهای کشور و در نتیجه تقویت و حمایت از خبرنگاران دانست.
وی ادامه داد: تقویت فعالیتهای صنفی نیز یک راه حل بنیادین در این زمینه است. البته قبلا تلاشهایی در این زمینه انجام شده، اما به نتیجه مطلوب نرسیده است.
اسلامی، دبیر انجمن صنفی روزنامه نگاران تهران نیز در این نشست با بیان اینکه رسیدن به نتیجه، نیازمند تمرکز بر روی یک مسئله مشخص است، گفت: توجه به موضوعات کلانی که هر کدام بحثهای مفصلی دارند باعث میشود که به نتیجه مشخص نرسیم.
وی افزود: براساس بررسیهایی که ما در انجمن تهران انجام دادیم، میانگین حقوق و دستمزد خبرنگاران همانند کارگران فصلی و ساختمانی است به این ترتیب خبرنگاران جزو اقشار آسیبپذیر قرار میگیرند.
اسلامی سپس با طرح این پرسش که چگونه باید خبرنگاران را توانمند کنیم تا بتوانند از حقوق خود دفاع کنند، بیان کرد: بررسیهای ما در انجمن تهران نشان می دهد که باید کارهای این حوزه به نهادهای صنفی واگذار شود و راهی جز این مسیر وجود ندارد. هرگونه حمایت دولتی از خبرنگاران و رسانهها همانند دیگر حوزه ها به رانت و فساد میانجامد.
وی با بیان اینکه نظام صنفی رسانهای باید شکل گرفته و تقویت شود، گفت: نهادهای مسئول و حاکمیت هم باید نسبت به این نهادها اعتماد داشته باشد و نهادها و انجمن های صنفی هم از کار سیاسی پرهیز کنند.
احمدی، خبرنگار پارلمانی هم در این نشست به دغدغه خبرنگاران اشاره کرد و گفت: در مواقعی که مشکلاتی برای خبرنگاران ایجاد می شود هیچ صنف و نهادی وجود ندارد که حامی خبرنگاران باشد که خبرنگاران بتوانند با مراجعه به آن حقوق خود را پیگیری کنند.
وی افزود: یکی دیگر از موارد تقویت جایگاه و ارزرش کار خبر و خبرنگاری در کشور است. اگر خبرنگار ارج و قرب نداشته باشند، نمیتواند فعالیت حرفهای و با کیفیتی هم داشته باشند.
احمدی به دغدغه شغلی خبرنگاران اشاره کرد که همواره در معرض جابجایی هستند و اطمینانی نسبت به امنیت شغلی خود ندارند./پایان پیام
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.