×

رد برخی قوانین توسط شورای نگهبان؛ نشان‌دهنده بی‌توجهی به نظرات فقهی است

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس از بی‌توجهی به نظرات فقهی در برخی قوانین رد شده توسط شورای نگهبان انتقاد کرد و تأکید بر لزوم توجه بیشتر به شریعت در فرآیند قانون‌گذاری داشت.

  • محمدامین سالاری محمدامین سالاری
  • ۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۴۱
  • ۰
  • رد برخی قوانین توسط شورای نگهبان؛ نشان‌دهنده بی‌توجهی به نظرات فقهی است

    در حاشیه نشست خبری حجت‌السلام علی نهاوندی، رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، با موضوع “نقش دین و فقاهت در فرآیند قانون‌گذاری و معرفی دستاوردها”، خبرنگار صبح مجلس با وی به گفتگو پرداخت.

    نهاوندی در این مصاحبه اظهار داشت: نظام حکمرانی دینی که با پایه انقلاب اسلامی ایران شکل گرفته، نظامی مترقی بر پایه مردم‌سالاری دینی است. در این نظام، اگر قانون خوبی تنظیم شود و متناسب با فرهنگ و دین تدوین گردد، اجرای آن نیز می‌تواند موفق باشد و کارآمدی خود را نشان دهد. جامعه‌ای که از این قوانین بهره‌مند می‌شود، می‌تواند رضایت اجتماعی را تجربه کند.

    وی ادامه داد: ما در کنار مجلس شورای اسلامی، به بخش‌هایی که به شریعت، فقه، و مباحث اخلاقی یا اصول حاکم مانند عدالت توجه دارند، ورود پیدا کرده‌ایم. دیدگاه‌ها و نظرات مترقی فقه اسلامی و مباحث فلسفه اخلاقی را ارائه می‌دهیم. این اقدام باعث می‌شود نمایندگان محترم مجلس که شخصیت‌های قانون‌گذار کشور هستند، از این دیدگاه‌ها استفاده کنند. هرچند برخی از قوانین به دلیل مغایرت با شریعت اسلامی توسط شورای نگهبان رد می‌شوند که نشان می‌دهد یا این فرآیند از گذرگاه مرکز تحقیقات اسلامی عبور نکرده یا به نظرات آن توجه نشده است.

    رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به فرمایش حضرت امام خمینی (ره) افزود: حضرت امام فرمودند قانونی که در مجلس می‌گذرد باید به گونه‌ای باشد که شورای نگهبان بدون چون‌وچرا آن را قبول کند.

    دستاوردهای مرکز تحقیقات اسلامی مجلس

    نهاوندی در ادامه به برخی دستاوردهای مرکز تحقیقات اسلامی اشاره کرد و گفت: ما از سال ۹۰ با برگزاری شورای نگهبان پیشین در مجلس، اقدامات موثری داشته‌ایم. از جمله این اقدامات می‌توان به ارائه ۶۷۵ گزارش علمی و ۱۴۵۰ نفر ساعت حضور در جلسات کمیسیون‌ها اشاره کرد. همچنین، مجله تخصصی “دین و قانون” با انتشار ۴۴ شماره، به‌عنوان یک مرجع علمی شناخته می‌شود.

    وی ادامه داد: در کنار این فعالیت‌ها، ۶ مدرسه پارلمانی تأسیس شده و ۴ اجلاسیه بین‌المللی تحت عنوان “فقه و قانون” برگزار شده است. علاوه بر این، ۳۰ نفر به‌عنوان ستاد چابک مرکز، پل ارتباطی بین مراکز حوزوی، دانشگاهی، و مجلس شورای اسلامی هستند. این گروه در حوزه‌های مختلف حقوقی و اسلامی فعالیت می‌کنند و به تنظیم‌گری مسائل مرتبط با قانون‌گذاری می‌پردازند.

    گروه‌های تخصصی مرکز تحقیقات اسلامی

    رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس درباره ساختار این مرکز گفت: ما پنج گروه تخصصی داریم که شامل گروه فرهنگی اجتماعی، گروه فقه و حقوق، گروه اقتصاد و زیربنایی، گروه امنیت و سیاست، و گروه حکمرانی و مدیریت است. مدیریت این گروه‌ها بر عهده شخصیت‌های برجسته‌ای است. آقای پارسانیا ریاست گروه فرهنگی اجتماعی، آقای حکمت‌نیا ریاست گروه فقه‌وحقوق، آقای نجف لک‌زایی ریاست گروه حکمرانی و مدیریت، آقای دکتر بحرینی و دکتر مینایی مسئولیت گروه اقتصاد و زیربنایی، و آقای ایزدهی ریاست گروه امنیت و سیاست را برعهده دارند.

    گسترش تعاملات علمی و جغرافیایی

    نهاوندی با اشاره به اقدامات جدید مرکز تحقیقات اسلامی گفت: ما در دوره تحول و تعالی، تعاملات خود را گسترش داده‌ایم. از حوزه قم که پایتخت حوزه‌های علمیه جهان تشیع است، به حوزه خراسان نیز توجه کرده‌ایم. در این حوزه، با نماینده ولی فقیه، اساتید برجسته، و تولیت آستان قدس رضوی جلساتی داشته‌ایم و از ظرفیت‌های علمی و پژوهشی آن بهره‌برداری کرده‌ایم.

    وی افزود: در تهران، حوزه علمیه پررنگ نیست اما دانشگاه‌ها از جایگاه بالایی برخوردارند. در قم، حوزه علمیه پررنگ و دانشگاه کمتر فعال است. اما در مشهد مقدس، هم حوزه‌ای کهن و هم دانشگاهی جامع و فراگیر وجود دارد که می‌توان از این ظرفیت‌ها بهره برد.

    نهاوندی در پایان این گفتگو تأکید کرد: ما از دوم دی ماه، همزمان با میلاد حضرت صدیقه طاهره (س)، دستاوردهای پژوهشی خود را به نمایندگان مجلس ارائه کرده‌ایم و شاهد استقبال خوبی از این طرح‌ها بوده‌ایم. تحقیقات ما در حوزه‌هایی همچون آب، کالبد شهری، تعزیرات حکومتی، و دکترین هسته‌ای مورد توجه نمایندگان قرار گرفته است. شورای فقهی مرکز نیز در این زمینه‌ها فعالیت دارد./پایان پیام

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=23293

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس