×
روایت هفته چهارم از چهارمین دوره پارلمان دانشجویی؛

از شأن قضایی کمیسیون اصل ۹۰ تا ظهور کمیسیون در قالب سازمان مستقل

چهارمین هفته از دوره چهارم پارلمان دانشجویی با حضور علی کشوری، سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی و برگزاری کارگاه های مختلف در زمینه ضرورت شفافیت، تحلیل لایه های سیستم های اجتماعی و ... برگزار شد.

  • ۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۶
  • روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس
  • ۰
  • از شأن قضایی کمیسیون اصل ۹۰ تا ظهور کمیسیون در قالب سازمان مستقل

     شرکت کنندگان در دوره چهارم پارلمان دانشجویی در هفته چهارم میزبان علی کشوری، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ بوده است. وظیفه این کمیسیون، بررسی شکایات افراد نسبت به اقدامات قوای سه گانه و نهادهای وابسته به آنها می‌پردازد. حساسیت فعالیت و جایگاه این کمیسیون به گونه‌ای است که رئیس کمیسیون اصل ۹۰ توسط نمایندگان مردم در صحن علنی برای مدت یک سال برگزیده می‌شود.

    کشوری در جمع شرکت کنندگان پارلمان دانشجویی و در پاسخ به سوالی مبنی بر امکان ورود کمیسیون به حوزه عملکردی قضات و به مثابه دیوان عدالت، توضیح داد: کمیسیون اصل ۹۰ به عنوان تظلم خواه برای مردم و با نگاهی عملکردی نسبت به طرز کار دستگاه ها در مجلس ، قوه مقننه، قوه مجریه است.

    وی همچنین در پاسخ به سوال یکی از اعضای کمیسیون قضائی و حقوقی پارلمان دانشجویی مبنی بر اولویت بندی و نحوه کار در کمیسیون و نحوه شروع رسیدگی بیان کرد: ما در کمیسیون اصل ۹۰ با شکایت مردم شروع تحقیق و بررسی می کنیم و بر اساس اهمیت، ضرورت و حساسیت موضوع ممکن است در پاسخ به بعضی از شکایات واصله با سرعت بیشتری نسبت به معمول پاسخ داده شود.

    سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هرچند ممکن است گاهی عملکرد و اهداف کمیسیون اصل ۹۰ به طور کامل محقق نشود، ولی اینکه بخواهیم آنرا ضمیمه‌ای از قوه قضاییه در نظر بگیریم به نوعی ناقض استقلال کمیسیون اصل ۹۰ است و همین استقلال کمیسیون، آن‌ را فراگیرتر و به نوعی جامع‌تر می‌کند.

    کشوری در ادامه از سایر کمیسیون‌های پارلمان دانشجویی بازدید کرد و به سوالات اعضای این پارلمان پاسخ داد.

    رو در رو با لایه‌های پیچیده سیستم‌های اجتماعی

    کارگاه تحلیل سیستم های پیچیده با رویکرد حل مسئله؛ دکتر بهرام صلواتی
    کارگاه تحلیل سیستم‌های پیچیده با رویکرد حل مسئله، از جمله برنامه‌های برگزار شده در پارلمان دانشجویی بود که با حضور بهرام صلواتی، کارشناس جامعه شناسی اقتصادی برگزار شد. صلواتی در این کارگاه با بهره‌گیری از مفاهیم و رویکردهای علوم پیچیده، به تحلیل شکاف میان وضع موجود و وضع مطلوب پرداخت.

    اعضای پارلمان دانشجویی در این کارگاه تلاش کردند با گذر از نگاه تک‌ساحتی به نگرشی میان‌رشته‌ای، پیچیدگی‌های نهفته در حوزه سیاست‌گذاری و سیاست‌پژوهی را درک کنند.

    این رویکرد به شرکت‌کنندگان دوره چهارم پارلمان دانشجویی امکان داد تا ابعاد خرد و کلان مسائل را به هم پیوند دهند و به فهم جامع‌تری از سیستم‌های پیچیده دست یابند. همچنین، استفاده از ابزارهای تحلیلی متنوع و چارچوب‌های علمی علوم پیچیده مطرح شده در این کارگاه به اعضای پارلمان دانشجویی کمک کرد تا با دیدی سیستماتیک، به راه‌حل‌هایی متناسب با ماهیت پویا و چندوجهی این حوزه نزدیک شوند.

    اهمیت این رویکرد در تربیت نیروی حکمران و تصمیم‌گیرنده در آینده به‌ویژه در سطح کلان کشورها به شدت قابل توجه است. این رویکرد می‌تواند حکمرانان را در برابر چالش‌های پیچیده و متغیر جوامع و اقتصادهای امروزی توانا سازد و به آن‌ها توانایی درک تعاملات متعدد و پیش‌بینی نتایج بلندمدت سیاست‌ها را بدهد.

    شفافیت، مطالبه‌ای تجملی یا اولویتی حیاتی

    کارگاه شفافیت در سیاستگذاری؛ دکتر بهاره آروین (عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تربیت مدرس، عضو سابق شورای شهر تهران)
    شفافیت، ستون اصلی حکمرانی مطلوب است و در دنیای امروز، شفافیت به‌عنوان رویکردی کلیدی برای اجرای سیاست‌های کارآمد و جلب مشارکت اجتماعی، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. در این راستا، کارگاه شفافیت در سیاست‌گذاری با حضور بهاره آروین، عضو سابق شورای شهر تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در چهارمین دوره پارلمان دانشجویی برگزار شد.

    نمایندگان پارلمان دانشجویی در این کارگاه با اهمیت و ضرورت شفافیت در سیاست‌گذاری آشنا شدند. همچنین آروین با تحلیل استدلال‌های مخالف، بررسی موانع پیش‌روی شفافیت و شناسایی ظرفیت‌های بالقوه این مفهوم، به ارائه راهبردهای کاربردی و قابل‌پیاده‌سازی در نهادهای حکمرانی پرداخت.

    نکته حائز اهمیتی که در این کارگاه مورد توجه قرار گرفت این بود که شفافیت چگونه می‌تواند از هدررفت منابع و بودجه جلوگیری کند و در عین حال زمینه‌ساز تحقق سیاست‌های عمومی و تقویت رابطه دولت و ملت باشد.

    روایت تجربه؛ قانون الزام ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول

    دیگر مهمان اعضای پارلمان دانشجویی، حامد هادی، دبیر کمیسیون قضایی و حقوق مجلس بود. وی با حضور در محل برگزاری این کمیسیون، به انتقال تجربیات مربوط به قانون الزام ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول پرداخت.

    وی با تشریح مسیر پر پیچ و خم تصویب این قانون، اظهار کرد: اجرای موفق این قانون نیازمند آموزش عمومی، ایجاد زیرساخت‌های مناسب و همچنین همراهی همه دستگاه‌های مرتبط است. این قانون می‌تواند گامی مهم در راستای افزایش شفافیت معاملات و کاهش تخلفات حقوقی باشد، اما تنها در صورتی محقق می‌شود که مراحل اجرایی آن با دقت و حمایت کامل انجام شود.

    روایت تجربه؛ قانون شفافیت

    حسن امجدیان، دبیر کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی نیز با حضور در پارلمان دانشجویی، روایتی از فرآیند تصویب طرح‌ها و لوایح در مجلس شورای اسامی و کمیسیون‌های تخصصی مطرح کرد.

    وی در این جلسه که مورد استقبال شرکت‌کنندگان دوره چهارم پارلمان دانشجویی قرار گرفت، ضمن پاسخ‌گویی به سوالات شرکت‌کنندگان، فرآیند تصویب و مسیر پر چالش قانون شفافیت قوای سه گانه و دستگاه‌های اجرایی و سایر نهادها را تبیین کرد.

    به وقت میزبانی

    نمایندگان پارلمان دانشجویی دوره چهارم، میزبان مهمانان ویژه
    شایان ذکر است؛ اعضای پارلمان دانشجویی در کمیسیون های مختلف میزبان اعضای هیئت علمی و مدیران گروه‌های تخصصی مرکز پژوهش‌های مجلس نیز بودند.

    نمایندگان در کمیسیون‌های تخصصی پذیرای مهمانان بودند. دکتر امیر ابراهیم رسولی مشاور سیاسی ریاست مجلس شورای اسلامی، مهدی مختاری پیام، مشاور رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، محمدمهدی ذوالفقارزاده، مدیر دفتر سیاستگذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی مرکز پژوهش‌ها، یحیی مرتب مدیر گروه دولت الکترونیک مرکز پژوهش‌های مجلس، بهادر غلامی مدیر گروه امنیتی – دفاعی، مرکز پژوهش‌های مجلس، مصطفی جهانبخش، مدیر گروه سیاست خارجی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، حسین قربان‌زاده، رئیس سابق سازمان خصوصی سازی و نصر اصفهانی عضو هیئت علمی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی از جمله این مهمانان بودند.

    روز پایانی؛ بررسی لایحه برنامه هفتم در کمیسیون‌های تخصصی پارلمان دانشجویی

    چهارمین دوره پارلمان دانشجویی به روزهای پایانی خود نزدیک شده است. این روزها، نمایندگان نه تنها فرصت تمرین نقش‌آفرینی در فرآیند تصمیم‌گیری را داشتند، بلکه با مسئولیت‌پذیری و تعهد به بررسی مسائل کلان، گامی مهم در مسیر کسب تجربه برای ساختن آینده‌ای بهتر برمی‌دارند.
    نمایندگان چهارمین دوره پارلمان دانشجویی در روزهای پایانی، پس از برگزاری جلسات متعدد کمیسیونی، لایحه شبیه‌سازی شده برنامه هفتم پیشرفت را مورد بررسی قرار داده و پس از اصلاح و تصویب در کمیسیون، برای ارائه و تصویب نهایی مواد لایحه در صحن علنی، به هیئت رئیسه ارسال کردند.

    کمیسیون‌های تخصصی این دوره عبارتند از کمیسیون اجتماعی، کمیسیون اقتصادی، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، کمیسیون انرژی و صنایع و معادن، کمیسیون بهداشت و درمان، کمیسیون عمران وشهرسازی، کمیسیون فرهنگی، کمیسیون حقوقی و قضائی، کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست، کمیسیون هوش مصنوعی و فناوری های نوظهور.
    در پایان، نمایندگان در فراکسیون‌های سه گانه پارلمان دانشجویی با برگزاری جلسات هماهنگی پیش از صحن علنی هفته آینده، آخرین گام‌ها را برای اتحاد و تقویت مواضع خود و حضور موثر خود در صحن علنی پارلمان دانشجویی برداشتند./پایان پیام

    لینک کوتاه (کلیک کنید): https://sobhemajles.ir/?p=22463

    ارسال دیدگاه

    نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

    نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.

    نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد ضروری علامتگذاری شده اند *

    نظر شما دریافت شد و پس از بررسی منتشر خواهد شد.

    صبح مجلس | پوشش تخصصی اخبار مجلس شورای اسلامی
  • تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است. | پایگاه تحلیلی خبری صبح مجلس