به گزارش صبح مجلس؛ کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی نخستین کمیسیون در مجلس است که اعضای آن از همان روز نخست تشکیل قوه مقننه در هر دوره یعنی ۷ خرداد ماه، انتخاب شده و تشکیل جلسه می دهند.
این کمیسیون که وظیفه آن اصلاح قانون آیین نامه داخلی، چینش ساختار اداری مجلس و نحوه کارکرد کمیسیونها است، از ۷ خرداد ماه سال جاری که کار خود را به ریاست محمدمهدی مفتح آغاز کرد تا ۲۶ آبان ماه، ۱۵ جلسه داشت و همچنین ۴ جلسه در کمیته های زیرمجموعه این کمیسیون برگزار شد. ۸ جلسه این کمیسیون نیز با حضور سایر نمایندگان مجلس و مسئولان برگزار شده است.
این کمیسیون طی این مدت ۳ مصوبه داشت که اولین آن طرح الحاق یک تبصره به ماده ۶۲ قانون آیین نامه داخلی مجلس بود. موضوع این طرح، نحوه تعیین اعضای کمیسیون های تخصصی را با توجه به کمیسیون های پرتقاضا و کم تقاضا اصلاح می کرد که البته علیرغم اینکه توانست به تصویب اعضای این کمیسیون برسد اما نتوانست در صحن علنی مجلس موافقت نمایندگان را جلب کند و در نهایت با مخالفت آنها، رد شد.
ورود کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس به طرح اصلاح قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان که نخستین بار در سال ۱۳۹۱ به تصویب رسیده بود، اقدام بعدی اعضای این کمیسیون در ۶ ماهه نخست سال اول دوره دوازدهم مجلس بر اساس انتقادات جدی رهبر معظم انقلاب در خصوص نقص و کاستی عملکرد این هیأت بود که همواره تأکید داشتند نظارت مجلس باید از داخل مجلس بر آن صورت گیرد نه از بیرون از مجلس.
از این رو، ضعف عملکرد هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان باعث شد کمیسیون آیین نامه داخلی خود را موظف به ورود تخصصی به این موضوع بداند و بعد از برگزاری جلسات متعدد کارشناسی، در نهایت به تصویب اعضای کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس برسد و به موجب آن ترکیب اعضای هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان تغییر کند. صحن مجلس نیز بعد از چند نوبت رفت و برگشت این طرح، سرانجام با اصلاحات آن موافقت کرده و آن را به تصویب رساندند.
اصلاح دستورالعمل اجرایی تشکیل فراکسیون های مجلس نیز اقدام دیگر کمیسیون آیین نامه داخلی بود که از آنجایی که جزء امور داخلی مجلس محسوب می شود نیازی به طرح در صحن علنی را نداشت و صرفا با رأی نمایندگان کمیسیون، اصلاح شد. فراکسیون های مجلس در ادوار گذشته بدون هیچ ضابطه ای تشکیل می شدند که با دستورالعمل جدید، ساماندهی شدند و با نظارت کمیته ای از نمایندگان، فعالیت خود را آغاز کرده و به آن ادامه می دهند.
کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس برای ادامه فعالیت خود نیز بر اساس اولویت های تعریف شده و با دریافت نظر مشورتی مرکز پژوهش های مجلس، برنامه ریزی هایی دارد که از جمله آن رسیدگی به طرح های اصلاح آیین نامه داخلی مجلس با هدف تقویت کارکرد و بهبود عملکرد مجلس شورای اسلامی است.
بازتعریف دستورالعمل اجرایی کمیسیون های تخصصی مجلس و افزایش تعداد آنها نیز از دیگر موضوعات مهمی است که به زودی در دستور کار کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس قرار می گیرد تا زمینه برای اجرای قانون اساسی در خصوص افزایش تعداد نمایندگان فراهم شود و نمایندگان در ابتدای هر دوره با مشکل انتخاب کمیسیون مواجه نشوند.
همچنین بررسی نحوه اولویت بندی اعلام وصول طرح ها و لوایح و گزارش کمیسیون ها در صحن علنی نیز از دیگر موضوعاتی است که به زودی در دستور کار کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس قرار می گیرد تا از این مسیر، قوه مقننه هرچه بهتر و بیشتر به موضوعات اولویتدار کشور بپردازد./پایان پیام
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.