سهم فرهنگ از بودجه ۱۴۰۴ ناچیز است و باید افزایش یابد
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در برنامه میز اقتصاد با اشاره به سهم اندک فرهنگ از بودجه ۱۴۰۴، خواستار توجه جدیتر به این حوزه شد و اعلام کرد که تخصیص ناکافی منابع فرهنگی باعث آسیبهای اجتماعی و مشکلات زیرساختی در کشور شده است.
به گزارش صبح مجلس؛ احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی و عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در برنامه میز اقتصاد ضمن اشاره به سهم فرهنگ در بودجه ۱۴۰۴، گفت: فرهنگ فصل مظلوم بودجه و اعتبارات است. معمولاً در تمام دولتها نگاه به عرصه فرهنگ متناسب با رشد نگاه به عرصههای دیگر در حوزههای اقتصادی نیست
وی افزود: واقعیت این است که سهم فرهنگ از بودجه عمومی ناچیز است. همین سهم پایین موجب آسیبهای اجتماعی شده که با آن روبه روبهرو هستیم. باید به فرهنگ جدیتر توجه کرد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی عنوان کرد: ۲.۴۸ درصد سهم فرهنگ از بودجه عمومی نسبت به بودجه ۱۴۰۳ است. در برنامه هفتم توسعه کار جدی انجام شد که به افزایش سهم فرهنگ کمک کنیم. در بند ب ماده ۷۶ برنامه هفتم یک درصد از سرجمع هزینههای شرکتها و مؤسسات را به فرهنگ اختصاص دادیم که با احتساب این یک درصد سهم فرهنگ از بودجه عمومی ۳.۵ درصد میشود. این عدد خیلی ناچیز است.
راستینه گفت: این یکدرصدی هم که از محل شرکتها اختصاصدادهشده تا به امروز تخصیصش صفر است. یعنی عملاً تأثیری در بودجه فرهنگ متأسفانه نداشته است. در بند ب ماده ۷۶ برنامه هفتم ابهامی ایجاد شد که آن ابهام تا گردشکار شد و به شورای نگهبان رفت و اصلاحیه آمد، تقریباً پنج ماه از سال گذشت و آن اصلاحیه سرجمع منابع ۳۶ هزارمیلیاردی را به ۴.۵۰۰ میلیارد تومان تبدیل میکرد. یعنی عملاً آن حکم برنامه هفتم را بیاثر کرد.
وی ادامه داد: ما امروز با چند مسأله در بودجه فرهنگی روبهرو هستیم. مسأله اول این است که ما در برنامه هفتم برنامهریزی کردیم بر اساس احکامی که دیده شده سهم بودجه فرهنگ تا پایان برنامه هفتم به پنج درصد بودجه عمومی ارتقا پیدا کند. این امر زمانی اتفاق میافتد که زمان برش برنامه پنجساله هفتم در هر سال در احکام برنامه بودجه خودش را نشان دهد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی تشریح کرد: به جز در تبصره هشت لایحه بودجه ۱۴۰۴ احکام فصل فرهنگ در برنامه هفتم متأسفانه دیده نشده است. معنایش این است که ما آن هدفگذاری برنامه هفتم را نمیتوانیم با این بودجه محقق کنیم. کل امور فرهنگ، تربیتبدنی و گردشگری سهمش از مصارف بودجه عمومی ۲.۴۸ درصد است. گردشگری ۰.۴ درصد، صنایعدستی ۰.۰۱ درصد و تحقیق و توسعه در امور فرهنگ تربیتبدنی و گردشگری. ۰.۰۵ درصد از بودجه عمومی را به خود اختصاص داده است.
راستینه گفت: در امور گردشگری چند فصل داریم. کل فصل دین و مذهب از بودجه عمومی کشور ۰.۳۴ درصد است. این تبلیغات هدفمند برای فضاسازی است درصورتیکه شاهد هستید که بودجه فرهنگی چقدر ناچیز است. فصل ورزش، سرگرمی و تفریحات سرجمع ۰.۵۴ درصد است. خوشبختانه فصل ورزش و رسانه بالاترین سهم را در بودجه فرهنگی به خود اختصاص داده است، اما به علت این که عدد کوچک است پاسخگوی نیازهای ورزش و جوانان نیست.
وی تصریح کرد: امروز در کشور پنج هزار پروژه نیمهتمام ورزشی داریم. در بودجه ۱۴۰۳ تقریباً ۵ هزار و صد میلیارد تومان بودجه تملک سرمایهای برای پروژههای عمرانی پیشبینی کردیم. در حالیکه تا به امروز که هشت ماه از سال گذشته فقط ۱۰ درصد این بودجه تخصیصدادهشده است. البته در فصل هزینهای ۵۴ در صد پرداخت شده، اما در فصل تملک سرمایهای فقط ۱۰ درصد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی گفت: معنای این تخصیصات این است که پروژههای ورزشی دچار استهلاک میشوند و هر سال پروژههای نیمهتمام به سال بعد منتقل میشود. در فصل فرهنگ و هنر فقط ۰.۵۶ درصد از سهم بودجه عمومی را به خود اختصاص داده است. فقط ۰.۱ درصد از بودجه عمومی به میراثفرهنگی و گردشگری داده شده است.
راستینه تأکید کرد: ایران ظرفیت بینظیر برای گسترش گردشگری دارد. اگر ما گردشگری را تقویت نکنیم و زیرساختهای آن را آماده توسعه ندهیم. اگر گردشگری ارزان را در جامعه نهادینه نکنیم. اگر از گردشگری خانواده حمایت نکنیم طبیعتاً نمیتوانیم به اهداف برنامه هفتم برسیم.
وی گفت: ۰.۸۳ درصد از منابع بودجه عمومی به رسانه داده شده است. یعنی این همه پارپاگندا و هجمه رسانهای علیه صداوسیما بیمعنی است. در برنامه هفتم وظایف سنگینی برای صداوسیما در نظر گرفته شده، اما بودجه کم است.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی و عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی گفت: از جمله وظایفی که در احکام برنامه هفتم برای صداوسیما در نظر گرفته شده میتوان به تولید ۱۱۰۰ قسمت مجموعه تلویزیونی و سریال ملی، پویانمایی ۲۹۲۰ قسمت و مستند الف ۳۶۵ قسمت، مستند الف ویژه ۵۲ قسمت در سال اشاره کرد. در برنامه هفتم وظایف سنگینی برای صداوسیما پیشبینی کردی، اما در افزایش اعتبارات آن راستینه خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبلش ۴۳ درصد اعتبارات صداوسیما را افزایش دادیم تا پایه اعتبارات صداوسیما از ۰.۷ سهم بودجه عمومی به ۰.۹ درصد بودجه عمومی ارتقا پیدا کند. واقعیت این است که اگر بخواهیم اهداف برنامه هفتم محقق شود حداقل سهم صداوسیما از ۰.۷ به یک و نیم درصد بودجه عمومی ارتقا پیدا کند.
وی گفت: توفیقات جهان امروز با رسانه محقق میشود. در تبیین عملیات وعده صادق ۲ صداوسیما نقش مهمی را ایفا کرد. موجب انسجام، وحدت و غرور ملی شد.
این نماینده مجلس بیان کرد: برای تحقق یک درصد در نظر گرفتیم که هر شرکتی به مسئولیتش عمل نکرد؛ خزانهداری کل از سهم او کسر میکند و به فصل فرهنگ بر اساس آن مصوبه که در بودجه ۱۴۰۳ پیشبینی شد تخصیص میدهد. در واقع قبلاً در اختیار شرکتها بود اما اکنون در اختیار خزانهداری کل است.
راستینه گفت: اگر عین بند ب ماده ۷۶ در بودجه ۱۴۰۴ آید ما مشکلی نداریم. اکنون این حکم را آوردند، اما یک استثنایی را ذیل حکم زدند که خلاف برنامه هفتم است. این استثنا میگوید شرکتهای زیانده و زیان انباشته سهم مسئولیتهای اجماعی را نباید پرداخت کنند. اگر این استثنا اعمال شود عدد ۳۶ هزار میلیارد به ۴۵۰۰ میلیارد تنزل پیدا میکند و عملاً چیزی از بودجه سهم فرهنگ نخواهد شد.
وی در ادامه عنوان کرد: هفته گذشته جلسهای را با نجفیخواه معاون فرهنگی سازمان برنامه داشتیم. امروز نیز در خصوص احکام برنامه لایحه بودجه ۱۴۰۴ با جناب پورمحمدی رئیس سازمان برنامه جلسه داریم.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی و عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی گفت: مردم سهم خود را در انقلاب ادا کردهاند. بحث ما سر وظیفه دولتهای در قبال فرهنگ است. دولتها در برابر فرهنگ مسئولیتهایی دارند. بودجه عمومی کشور امسال حدوداً ۶۸ درصد رشد کرده است. ما به سازمان برنامه میگوییم سهم فرهنگی از این رشد چیست؟ آنها میگویند ما همان ۲۰ درصد متناظر افزایش حقوق را برای بودجههای فرهنگ در نظر گرفتیم. معنایش این است که سهم فرهنگ از بودجه عمومی هر سال کمتر میشود.
راستینه تصریح کرد: بهانه چیست؟ بهانه این است که آنها میگویند ما سهم صندوق توسعه را آوردیم در سرجمع منابع بودجه عمومی ۵۴۱ هزار میلیارد تومان پیشبینی کردیم. سهم تهاتر نفت را بردیم در سهم منابع بودجه عمومی پیشبینی کردیم. ما به آنها میگوییم شما متناظر با رشد درآمدهای دولت اگر پیوستهای فرهنگی را ارتقا نبخشید کشور از لحاظ زیرساخت توسعه پیدا میکند، اما از لحاظ فرهنگ دچار آسیب میشود.
وی در خاتمه گفت: انتظار ما از بودجه ۱۴۰۴ این است که بودجه فرهنگی متناسب با رشد منابع عمومی دولت باشد تا پروژههای نیمهتمام به اتمام برسد که سرمایههای ملی از بین نرود. خواسته بعدی ما این است که بودجههای عمرانی حوزههای زیرساخت فرهنگی متناسب با رشد پروژههای عمرانی ببیند و تخصیصش را صددرصد بدهد. دولت باید در اصلاح احکام با ما همراهی کند. ما به دنبال اضافه کردن بار و سقف منابع نیستیم چراکه میدانیم کسری بودجه امالخبائث است، اما واقعیت این است که اگر نتوانیم از سهم بودجه فرهنگ حمایت کنیم آسیبهای بیشماری به کشور وارد خواهد شد. پایان پیام/
سید مرتضی محمودی از اعزام هیاتی از کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی به استان سیستان وبلوچستان جهت بررسی حادثه تروریستی پاسگاه انتظامی گوهرکوه شهرستان تفتان خبر داد.
ارسال دیدگاه
نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.